fbpx Skip to content

Godt med EU”“undtagelser

Debatindlæg i Morgenavisen Jyllands-Posten:

Erik Boel og Claus Sømod fra Europabevægelsen ønsker, at vi fjerner de danske undtagelser i EU . De burde i stedet se fordelene i undtagelserne.

Euro-undtagelsen værner os mod at blive inddraget i et system, hvor prisstabilitet altid er vigtigere end beskæftigelsen, og hvor lande som Grækenland og Irland får påbud om at skære i lønninger og velfærd, når de har problemer.
Euro-undtagelsen giver os frihed på det økonomiske område, og Danmark kan bruge den frihed til at arbejde for en højere beskæftigelse og en sund økonomi.

Forsvarsundtagelsen forhindrer, at vi inddrages i militariseringen af EU og undgår at betale til den. Det sparede kan vi bruge på fredsarbejde gennem FN. Forsvarsundtagelsen giver os frihed til at støtte globalt fredsarbejde i stedet for at lave militære aktioner for EU – verdens største våbeneksportør.

Retsundtagelsen sikrer, at vi ikke inddrages i en overnational retspolitik.
Vi kan fortsat stille vores politikere til ansvar for de retspolitiske love, de laver. Retsundtagelsen giver os frihed til at samarbejde internationalt om grænseoverskridende kriminalitet på linje med Norge, samtidig med at vi kan stille krav om en høj grad af retssikkerhed.

Unionsborgerskabsundtagelsen er aldrig blevet brugt, og regeringen har glemt, hvad ja-siden lovede, før vi stemte i 1993. Folkebevægelsen mod EU mener, at unionsborgerskabsundtagelsen bør bruges til afskaffe brugen af EU’s symboler i Danmark og i officielle danske sammenhænge, som f. eks. på pas, kørekort og nummerplader.

Der er større grund til at hejse FN-flaget på FN-dagen den 24. oktober, end at busserne kører med EU -flag på EU’s nationaldag den 9. maj – for verden er større end EU .

Back To Top