fbpx Skip to content

Græsk gældskrise uløst trods nye lån

Eurozonens finansministre enedes i nat med den Internationale Valutafond, IMF, om at udbetale et lån til Grækenland på 326 mia. kr. Aftalen sigter efter at bringe Grækenlands gæld ned til 124 procent af landets samlede økonomi i 2020. Grækernes gældsbyrde svarer lige nu til næsten 180 procent, og det er tre gange så meget som EUs grænse på 60 procent.
Aftalen kommer efter flere måneders uenighed mellem eurozonelandene og IMF og efter, at den græske regering har gennemført nye voldsomme besparelser siden i sommers.

IMF-chef Christine Lagarde har dog indtil nu påpeget, at gældslettelse til Grækenland er nødvendig fra EUs side, men dette bliver forsat afvist blankt af de europæiske ledere med den tyske kansler Angela Merkel i spidsen.
Dermed kommer det nye lån formentlig til at blive endnu en kortsigtet livslinje, hvor nye besparelser i Grækenland venter forude.
Og det får den græske regering svært ved at få befolkningens opbakning til viser den seneste meningsmåling. Således vil det venstreorienterede parti Syriza vinde valget, hvis grækerne skulle til nyt parlamentsvalg nu. Syriza er modstandere af de krav om besparelser og reformer, der følger med lånene fra EU og IMF.
Syriza står til at få 26 pct. af stemmerne, mens de regerende konservative Nyt Demokrati blot vil få støtte fra 21,5 pct.

Back To Top