fbpx Skip to content

Industrien skaber EUs tobak-politik

British American Tobacco (BAT), verdens næststørste koncern indenfor tobak-industrien, har strategisk indflydelse på EUs retningslinier for udviklingen af politikken på området, som skal skabe accept af, at forretningsinteresser står over folkesundhed, fremgår det af en undersøgelse netop offentliggjort i det britiske lægevidenskabelige tidsskrift PLoS Medicine.

Det er fastlagt ved lov, at alle nye politikker, der foreslås i EU, skal underkastes en “konsekvensvurdering” (Impact Assessment -IA), hvilket er en gennemgang af de mulige økonomiske, sociale og miljømæssige konsekvenser. Resultatet af en sådan undersøgelse er kraftigt påvirket af den anvendte type værktøj for konsekvensanalyser.

IA-værktøjet har fokus på de økonomiske konsekvenser og har en tendens til at favorisere en forøgelse af virksomhedernes overskud, selv om en sådan politik underminerer befolkningens sundhed. Uafhængige eksperter har foreslået, at EU’s nuværende IA-værktøj, der fokuserer stærkt på de økonomiske konsekvenser, ikke i tilstrækkelig grad tager politikker “sundhedsskadelige virkninger i betragtning”.

Den nye undersøgelse i PLoS Medicine dokumenterer, at BAT, der også arbejder med virksomheder fra andre sektorer (herunder kemikalie-, olie- og fødevareselskaber), spillede en central rolle i udformningen af EU’s nuværende erhvervsorienterede IA system.

Læs hele artiklen i PLoS Medicine – klik her!

Back To Top