fbpx Skip to content

Intet behov for euro og euroafstemning

Socialdemokraternes EU-ordfører Kim Mortensen mener, at folkeafstemning om alle EU-undtagelserne skal med i et kommende regeringsgrundlag med SF, der fortsat afviser afstemning om euroen. Mortensens udmelding kommer dagen før 10 års jubilæet for det danske nej til euroen den 28. september 2000, hvor 53,2 pct. afviste EUs såkaldte fælles mønt.

Dengang havde befolkningen allerede sagt nej til euroen ved to andre folkeafstemninger i 1992 og 1993. Og i sidste uge viste en meningsmåling foretaget af Danmarks Statistik for Danske Bank, at 51,7 pct. vil stemme nej eller måske nej, hvis der var afstemning i dag. I dag har Jyllands-Posten offentliggjort en måling foretaget af Rambøll, som viser omtrent det samme (48 pct. nej og 45 pct. nej ”“ hvilket vil sige 51,6 pct. nej ved en afstemning).

– Vi ser ingen grund til endnu en euro afstemning. Men insisterer ja-politikerne på at få endnu nederlag, så er vi klar til at give dem det, udtaler Rina Ronja Kari, talsperson for Folkebevægelsen mod EU.
– Dansk økonomi og beskæftigelse har haft det klart bedre end eurolands. Og takket være det danske nej i 2000, kan vi vælge at frigøre os endnu mere og stille os stærkere overfor økonomiske kriser, sådan som Sverige valgte i 2003, siger Rina Ronja Kari.

“Eksemplet fra Sverige viser, at en total uafhængighed af euroen og dens snævre regler giver mulighed for økonomisk fremgang. Derfor opfordrer Folkebevægelsen til, at alle bindinger til euroen droppes, og at den økonomiske handlefrihed genetableres”, hedder der i en ny udtalelse fra Folkebevægelsens forretningsudvalg.

Folkebevægelsen mod EU markerer 10 årsdagen med uddeling af lykønskende postkort og foldere over 20 steder i landet i morgen.

Ønsker I yderligere oplysninger, kan I kontakte:

Rina Ronja Kri, talsperson for Folkebevægelsen mod EU, på mobiltelefon 26 70 18 16 / e-mail: rina@folkebevaegelsen.dk

Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk

Folkebevægelsen mod EU, Tordenskjoldsgade 21, st.th., 1055 Kbh. K

Læs mere på Folkebevægelsens hjemmeside ”“ www.folkebevaegelsen.dk


Udtalelse fra Forretningsudvalget i Folkebevægelsen mod EU 26. september 2010:

For 10 år siden ”“ den 28. september 2000 ”“ stemte et klart flertal af den danske befolkning nej til indførelsen af euroen. Det skete trods trusler om økonomisk ruin og om, at folk måtte gå fra hus og hjem.

I dag kan vi konstatere at den varslede katastrofe udeblev. Tværtimod har landene udenfor euro-zonen generelt klaret sig økonomisk bedre end de lande, som har indført euroen. Derfor ønsker vi den danske befolkning tillykke med den kloge beslutning.

Trods NEJ’et til at erstatte kronen med euroen har skiftende danske regeringer fastholdt kronens tætte tilknytning til euroen. Senest er euro-landenes interne regler blevet brugt som argument for offentlige nedskæringer i Danmark.

Omvendt viser eksemplet fra Sverige, at en total uafhængighed af euroen og dens snævre regler giver mulighed for økonomisk fremgang. Derfor opfordrer Folkebevægelsen til, at alle bindinger til euroen droppes, og at den økonomiske handlefrihed genetableres.

Back To Top