fbpx Skip to content

Kan man pantsætte en hel befolkning?

Einar Már Guðmundsson
Den 55-årige forfatter Einar Már Guðmundsson er født og bosiddende i Reykjavik. Han har udgivet en lang række romaner og digtsamlinger ”“ herunder Reykjaviktrilogien. Han modtog i 1995 Nordisk Råds litteraturpris for romanen ”Universets Engle”. I 2009 modtog Folkebevægelsen mod EUs træskopris for hans engagement imod islandsk medlemskab af EU.
Læs om og bestil hans nye og brandaktuelle ”Hvidbogen”
”“ klik her!

Fredag den 26. februar kl. 15-18 er der fyraftensmøde med den internationalt kendte, islandske forfatter Einar Már Guðmundsson på Café Drop Inn, Kompagnistræde 34 i Københavns centrum – kun en uge inden Island stemmer om den såkaldte ”Icesaveaftale”.

Forfatteren, som tidligere bl.a. har modtaget Nordisk Råds litteraturpris, er aktuel med sin provokerende ”Hvidbogen”, hvor han kritisk gennemhegler de finansfolk og politikere, der har gjort Island til et af de lande, der er hårdest ramt af finanskrisen.
Når krisen er global, er den islandske regerings ønske om EU-medlemskab af EU så en mirakelkur? Og er det rimeligt, at hele den islandske befolkning gøres til syndebukke for den globale kasinoøkonomis fallit?


– Vi er europæere og har skabt europæisk litteratur og kultur. Men EU og den internationale valutafond IMF forpligter os og skaber afhængighed, siger Einar Már Guðmundsson og peger på, at det bl.a. har konsekvenser for mulighederne for nordiske solidaritet i finanskrisen, der især har ramt Island.
– De nordiske lande kan stå sammen. Men i dag skal nordiske lån til Island gå gennem IMF. Vi burde kunne handle udenom IMF. I dag er det dem der bestemmer reformer, som blandt andet betyder nedskæringer i velfærden.
Den islandske forfatter har ikke noget imod internationalt samarbejde. Det er præmisserne, han stiller spørgsmålstegn ved.
– I stedet for, at det hele tiden er de stærke nationer, der sætter sig til bordet og sætter betingelserne i verden, bør det være alle nationer, der sætter sig til bordet.Selvom Einar Már Guðmundsson har klare meninger om meget, så er det dog langt fra kun politik, der vil handle om på fredag.
– Jeg fortæller om mit forfatterskab og situationen i Island – blander poesi, kultur og politik. Jeg kommer ind på de store sammenhænge og de små sammenhænge, siger han og tilføjer, at emnerne er meget op til, hvad publikum har af spørgsmål.Løbeseddel om fyraftensmødet: Se, hent, udprint og uddel løbeseddel om fyraftensmødet – klik på PDF-ikonet til højre!Kort sagt: Fyraftensmøde med Einar Már Guðmundsson fredag den 26. februar kl. 15-18 på Café Drop Inn, Kompagnistræde 34 i København. Gratis entré. Arr.: Frit Norden og Folkebevægelsen mod EU.


Ønsker I yderligere oplysninger, kan I kontakte:
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk
Folkebevægelsen mod EU, Tordenskjoldsgade 21, st.th., 1055 Kbh.K

Læs mere på Folkebevægelsens hjemmeside ”“ www.folkebevaegelsen.dk

Back To Top