fbpx skip to Main Content

Dagpenge-kollaps truer: Skal EU bestemme alt?

Aktuel kommentar af Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU

EU-reglerne truer med at slå et stort hul i det danske dagpenge-system. Det skyldes, at andre EU-borgere kan få danske dagpenge efter kun 3 måneders arbejde i Danmark.
Den eneste betingelse er, at de i 9 måneder forinden har levet op til hjemlandets regler for at få arbejdsløshedsunderstøttelse.

Dagpengene i Danmark er 7 gange højere end i Ungarn, 10 gange højere end i Polen og 12 gange højere end i Litauen. Derfor skal man ikke være professor i raketvidenskab for at regne ud, at det kan føre til et pres på det danske dagpengesystem.

Det vil så blive forringet, f.eks. gennem en individuel forsikringsordning. ”Vi kan jo ikke stille statskassen ud på gaden”, som A-kassernes direktør, Verner Sand Kirk, har sagt.
Den danske velfærdsmodel har længe været under pres fra EU. Folkepensionen er allerede blevet ændret til et optjeningssystem. Det rammer f.eks. folk, som i en årrække har arbejdet i udlandet.

Nu er turen kommet til dagpengesystemet. Er det ikke snart på tide at fagbevægelsen vågner op og siger klart fra overfor denne udvikling? Eller skal EU virkelig bestemme alt?

Back To Top