fbpx Skip to content

Libyen: EU sætter våbenprofitter over menneskerettigheder

Frankrig, Tyskland og Finland har foreslået, at EU straks indfører en række sanktioner mod Gaddafis regime i Libyen. ”Vi bør vedtage hurtige og konkrete sanktioner, så de der er ansvarlige for volden i landet, vil se konsekvenserne af deres handlinger”, har Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy udtalt. Men det er i første omgang blevet blokeret af Italien og en række andre lande. EU har dog besluttet, at suspendere forhandlinger om en EU-Libyen rammeaftale.

– Det er et fuldstændigt moralsk kollaps, at EU udskyder konsekvente sanktioner, samtidig med at det libyske diktatur myrder løs blandt civile demonstranter, siger MEP Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen.
– Jeg er enig med Sarkozy, at de ansvarlige for volden bør stilles til ansvar. Men det må også gælde de politikere i EU, som i de senere år har tilladt en voksende våbeneksport til det udemokratiske og totalitære regime ”“ herunder Sarkozy selv. Når civile libyere kan angribes med franske Mirage-fly, belgiske FN Herstal maskingeværer og andre våben fra EU-lande, så viser det tydeligt, at EU har sat våbenindustriens profitter højere end menneskerettigheder.

EU har tidligere haft våbenembargo mod Libyen. Men det blev ophævet for nogle år siden, da Libyen indgik samarbejde med EU om at reducere flygtningestrømmen til EU. Samtidig blev Libyens diktator, Muammar Gaddafi, modtaget som en velkommen gæst af forskellige EU-ledere, bl.a. EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso. Ikke mindst frygten for nye flygtningestrømme har fået flere EU-ledere til at nedtone kritikken. Det gælder blandt andet den italienske udenrigsminister Franco Fini, som har en lang karriere som leder af det ny-fascistiske parti i Italien.


Læs også
nyheden ”EU-våben mod libyske demonstranter” ”“ klik her!


Ønskes yderligere oplysninger, så kontakt:

Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, på mobiltelefon 40 45 38 49 / e-mail: soren@folkebevaegelsen.dk
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk
Folkebevægelsen mod EU, Tordenskjoldsgade 21, st.th., 1055 Kbh. K. Tlf. 35 36 37 40

Back To Top