fbpx Skip to content

MEP Søren Søndergaard til retsmøde i Tyrkiet

Tirsdag den 29. december og onsdag den 30.december gennemføres den første retssag mod parlamentsmedlemmer af det kurdiske DTP i Tyrkiet efter at partiet blev forbudt den 11. december 2009.
Retssagen afholdes derfor i en meget spændt situation, som har udviklet sig til voldsomme konfrontationer, efter at de tyrkiske myndigheder den 24. december anholdt over 80 DTP-medlemmer, herunder en række borgmestre og tidligere medlemmer af det tyrkiske parlament.
Disse overgreb kommer på trods af, at DTP ved lokalvalget i marts 2009 blev den store vinder i de kurdiske områder. Samlet fik partiet næsten 2,5 millioner stemmer og vandt omkring 100 borgmester-poster.

Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, tager til Tyrkiet for at overvære retssagen og siger ved afrejsen:

– Lukningen af DTP er fuldstændig uacceptabel og det samme er den systematiske forfølgelse af partiets ledere og den kurdiske befolknings tillidsrepræsentanter. Jeg deltager i retssagen for at vise de demokratiske kræfter i Tyrkiet, at de ikke står alene. Hvis ikke kurderne hurtigt får støtte fra lande som tager demokratiet alvorligt, så er en borgerkrig uundgåelig. Det vil være en katastrofe for Tyrkiet, for regionen og for hele verden.

Søren Søndergaard har flere gange tidligere overværet retsmøder i Tyrkiet og blev i 1996 tilbageholdt og udvist, bl.a. for sin støtte til dansk-kurderen Kemal Koc, som var blevet fængslet og torteret af det tyrkiske regime.


Søren Søndergaard kan i forbindelse med retssagen træffes i Tyrkiet på mobiltelefon 00 45 ”“ 40 45 38 49.

Læs også Søren Søndergaards kommentar på hans hjemmeside – klik her!

Back To Top