fbpx Skip to content

Norsk biotekråd i front: Nej til GMO-import

ING.DK: [uddrag] Der bliver ikke tale om import af GMO til Norge i denne omgang, hvis de norske miljømyndigheder følger indstillingen fra deres eget biotekråd, Bioteknologinemnda.

Biotekrådet har vendt tomlen ned på importmulighederne for 26 genmodificerede majssorter og fire rapssorter, som ellers er tilladt i EU. Ansøgerne ville både have tilladelse til at benytte sorterne til fødevarer og til foder til dyr.

Ifølge Norges aftale med EU kan Norge selv bestemme, om landet vil tillade import af GMO eller ej.

»Tidligere har vi taget stilling til ansøgningerne en for en, men i denne omgang var der flere i kø, så vi valgte at slå det hele sammen. Der har været et solidt flertal i alle GMO-sager i alle år i rådet, og dette afslag er også et tegn herpå,« siger rådsmedlem og professor i husdyravl- og genetik ved universitetet for miljø og biovidenskab Odd Vangen til Nationen.no.

(…)

Kritik af EFSA

Baggrunden for afslaget er blandt andet et afsnit i den norske genteknologilov om krav til vurdering af bæredygtighed, etik og samfundsnytte, når det gælder import af GMO.

»Vi får sjældent svar fra producenterne på spørgsmål om bæredygtig udvikling eller samfundsnytte, og nogen vil pege på, at det ikke vil være i overensstemmelse med reglerne,« uddyber Odd Vangen.

Biotekrådet har blandt andet været optaget af, at mange planter af genmodificeret til at modstå et bestemt sprøjtemiddel, oftest glyphosat. Det øger risikoen for, at ukrudtet udvikler resistens, hvilket igen kan øge brugen af sprøjtemidler. Desuden er det ingen bæredygtig strategi for at bekæmpe ukrudt at udvikle afgrøder, der kan tåle flere forskellige ukrudtsmidler, skriver Nationen.

Det norske biotekråd er heller ikke imponeret over EU’s fødevaresikkerhedsorgan Efsa, der anklages for at tillade GMO på et mangelfuldt, videnskabeligt grundlag.

(…)

Læs hele artiklen i fagbladet Ingeniøren –

Adresse

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

CVR: 40204415

Åbnings- og telefontider

Tirsdag, onsdag og torsdag:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandag og fredag:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmelding til digitalt nyhedsbrev

Back To Top