fbpx Skip to content

Rina Ronja Kari på Folkebevægelsens landsmøde: Tag magten tilbage fra EU!

Rina Ronja Kari kaldte i sin tale på Folkebevægelsen mod EU’s landsmøde til kamp mod EU. Kari vil tage magten tilbage fra EU og bekæmpe misbrug af midler og frås i EU-systemet. Hun fremlagde selv alle sine bilag offentligt på landsmødet.

Folkebevægelsen mod EU’s medlem af EU-Parlamentet, Rina Ronja Kari, holder sin beretning på Landsmøde 2018 i Aalborg.

”EU er i opbrud og mere end nogensinde før har vi brug for at overveje, hvad vi som borgere gerne vil og ønsker for vores samfund.”

Sådan indledte Folkebevægelsen mod EU’s medlem af EU-Parlamentet, Rina Ronja Kari, sin tale til bevægelsen landsmøde, der blev afholdt i Aalborg 27.-28. oktober. Kari advarede om ”EU-elitens ønske om mere og mere EU”, som blandt omfatter ønsket om en fælles EU-præsident, om at afskaffe medlemslandenes vetoret og om øget militært samarbejde.

>> Se DR2’s dækning af Folkebevægelsen mod EU’s landsmøde.

Visioner for et andet Europa

Kari forklarede til gengæld om sine visioner for et andet Europa.

”Personligt drømmer jeg om et Europa – og ja, jeg bruger Europa, fordi det netop ikke handler om EU, men om hele Europa, der faktisk tackler globaliseringens udfordringer i stedet for bare at sætte yderligere turbo på den, sådan som EU gør. For mig skal den nye vision bygge på, at småt er godt og forskellighed en styrke. Det er lokalt, at borgerne skal have plads til at indrette deres samfund på netop den måde, som de gerne vil leve sammen på. Vi skal altså tage magten tilbage,” sagde Rina Ronja Kari.

Kari påpegede, at med denne vision for fremtidens Europa, så ville vi få et helt andet resultat end EU. Et resultat, hvor man vil prioritere stærkt forpligtende samarbejde om at passe på klimaet og om at imødegå problemerne med globaliseringen.

Det ville ske på borgernes præmisser og aldrig med en vision om at ensrette bare for at gøre livet nemmere for nogle få.

Tag magten tilbage med et Daxit

”EU’s traktater er i åbenlys konflikt med et Europa, hvor der er plads til forskellige løsninger og hvor folkestyret står centralt, og det er også derfor, at jeg mener, at det er tvingende nødvendigt med et endegyldigt brud med unionen. Der er afgørende brug for at tage magten tilbage. Det kan ikke løses med små lapper, det er nemlig hele grundlaget, som er fundamentalt forkert,” sagde Rina Ronja Kari til Folkebevægelsen mod EU’s medlemmer.

Kari understregede nødvendigheden af, at Danmark derfor melder sig ud af EU.

”Det betyder også, at vi skal have et DAXIT – en dansk udmeldelse af EU. En udmeldelse, hvor vi stadig samarbejder tæt med EU, men hvor vi samtidig tager magten tilbage til borgerne, så det bliver borgerne der styrer vores samfund og vores velfærd.”

Kamp mod social dumping og EU’s forringelser

Ifølge Kari vil kampen for at tage magten tilbage fra EU foregå på flere planer, indtil man kan opnå en endelig udmeldelse.

”Så længe Danmark er medlem af EU, så længe vil vi kæmpe med næb og klør for at afbøde de værste konsekvenser, for at tage magten tilbage alle de steder hvor vi kan.”

Kari påpegede, at Folkebevægelsen mod EU i EU-Parlamentet har kæmpet for at tage magten tilbage over arbejdsmarkedet, så faglige organisationer, Kommuner og Folketing kunne få flere muligheder. Hun understreger, at man har opnået en stor sejr ved at sikre flere muligheder for at bekæmpe social dumping.

”Den endelige løsning på social dumping, det er en udmeldelse af EU og EU’s indre marked. Ingen tvivl om det. Men jeg er vældig stolt over, at vi i Folkebevægelsen mod EU kan rette ryggen og sige, vi kæmper både på den korte og lange bane. Vi kæmper for at tage magten tilbage over vores arbejdsmarked,” sagde Rina Ronja Kari.

Miljø og forbrugerbeskyttelse

I sin tale understregede Rina Ronja Kari, at Folkebevægelsen i årenes løb også har kæmpet for at tage magten tilbage over miljø og forbrugerbeskyttelse.

”Igen og igen ser vi, hvordan EU indfører regler, som ikke bare laver mindste standarder, men som også aktivt forhindrer os i at gå foran. Se bare på tilladelsen af glyphosat, et sprøjtemiddel, som er under kraftig mistanke for at fremkalde blandt andet kræft.”

Kari kritiserede også, at EU-regler betyder at det røde danske Ø-mærke skal kunne gives til fødevarer fra EU-lande uden de samme standarder, som danske produkter.

Til kamp mod EU-frås

En af Rina Ronja Karis mærkesager har i flere år været kampen mod frås, overforbrug og uigennemsigtighed i EU-systemet.

Derfor benyttede hun også sin tale på landsmødet til at præsentere en stor mappe med hendes bilag over samtlige udgifter, herunder de store diæter og de såkaldte blyantspenge, der er 32.000 kr. som alle EU-parlamentarikere modtager skattefrit hver måned uden krav om regnskab. Mappen vil blive gjort offentligt tilgængeligt for vælger under EP-valgkampen

Dertil indeholder mappen også en oversigt over alle Rina Ronja Karis møder med lobbyister i EU-Parlamentet.

”Der arbejder langt over 30.000 lobbyister i Bruxelles, der alene har fokus på at påvirke EU-lovgivningen, og vi ved fra tidligere tal, at f.eks. Finanslobbyisterne alene er omkring 1200 medarbejdere – kun for at påvirke EU-lovgivningen. Det gør de kun, hvis det kan betale sig for dem,” sagde Rina Ronja Kari.

EU, hvidvask og skattesnyd

Som en naturlig følge af den seneste tids afsløringer af hvidvask og skattesnyd kom Rina Ronja Kari også ind på dette tema. Her angreb hun statsminister Lars Løkke Rasmussens forslag om at blive en del EU’s bankunion for dermed at dæmme op for svindel med udbytteskat, da de to ting ifølge Kari ikke har noget med hinanden at gøre.

Desuden angreb hun EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker for sin rolle i at gøre Luxembourg til at skattelyland, så virksomheder kunne undgå at betale skat i andre EU-lande. Kari påpegede, at den slags adfærd ligefrem blev belønnet i EU – og at Juncker derfor nu er Kommissionsformand.

Endelig sluttede Rina Ronja Kari af med at kigge frem mod EU-Parlamentsvalget 26. maj 2019:

”Vi går nu frem mod et parlamentsvalg, hvor vi skal vise styrken i EU-modstanden. Hvor vi skal vise, at vi har visionerne for en bedre fremtid, et bedre samfund. Det hele starter og slutter med et stærkere demokrati, hvor borgerne i sandhed har hånd i hanke med beslutningerne.

”Men der er ingen tvivl om, at EU-modstandens styrke i de kommende år også bliver afgjort af, hvor godt vi klarer parlamentsvalget. Vi er heldigvis mange, og vi bliver flere, og jeg glæder mig til at kæmpe sammen med jer også i det kommende år, nu tager vi magten tilbage – sammen!”

Back To Top