fbpx Skip to content

Stigende norsk modstand mod EØS

I 2008 fik det regionale norske dagblad Bergens Tidende lavet en meningsmåling, som viste at godt 58 pct. ville stemme ja og 23 pct. ville stemme nej, hvis der var folkeafstemning om Norges EØS-aftale med EU.

Nu har analysevirksomheden Sentio lavede en ny meningsmåling for dagbladet Klassekampen. Her vil 51,8 pct. stemme ja, mens 28,1 pct. vil stemme nej.

EØS-aftalen
Norge er ligesom en snes andre europæiske lande ikke medlem af EU, men er sammen med Island, Liechtenstein og Schwiz med i frihandelsorganisationen EFTA. Tre af disse – Norge, Island og Liechtenstein – har indgået såkaldte EØS-aftaler (det europæiske økonomiske samarbejdsområde) med EU som knytter landene mere direkte til EUs indre marked, men ikke til f.eks. EUs toldunion. Aftalen betyder, at Norge frit kan vælge, om det vil tilslutte sig EU-direktiver.
Læs mere om EØS og EFTA
klik her!

Norge har haft EØS-aftalen i 17 år og regeringens Europaudvalg vil i år evaluere aftalen. Udvalget ser ikke på alternativer til EØS, hvorfor organisationerne El & It-forbundet, Fagforbundet, Bondelaget og Nei til EU (Folkebevægelsens norske søsterorganisation) har nedsat et udvalg, der samtidigt laver en rapport om dette.

Nei til EU har besluttet, at gøre alternativer til EØS til organisationens hovedspørgsmål i 2011.
”“ Konkret betyder det, at vi, tildels på egen hånd, tildels gennem fællesprojektet “Alternativ til EØS” vil gennemføre et skolingsår for Nei til EU og nej-alliancen, siger lederen af Nei til EU Heming Olaussen

Læs mere om den nye måling – klik her!
Læs mere om Nei til EUs indsat omkring alternativer til EØS – klik her!

Back To Top