fbpx Skip to content

Sverige: S lover kamp mod social dumping

EUFAGLIGT.DK: [uddrag] Torsdag præsenterede de svenske socialdemokrater et ti-punkts program, som skal sikre en mere effektiv indsats mod sociale dumping bl.a. på byggepladserne.
– Det svenske arbejdsmarked skal ikke forvandles til det vilde vesten. De kollektive aftaler skal gælf gælde alle på det svenske arbejdsmarked. Vi vil ikke accepterer at lønmodtagere stilles mod lønmodtager i en underbudskonkurrence, hedder det i planen.
Partiet vil skrotte den såkaldte Lavallov, som i praksis gør det muligt for udenlandske firmaer at arbejde i Sverige uden at fagbevægelsen har mulighed for at konflikte for at gribe ind.

ILO konvention skal ratificeres
Socialdemokraterne er også klar til nu at ratificerer den internationale arbejdsorganisation ILO’s konvention 94, som forpligter underskriverne til at sikre overenskomstlignende løn- og arbejdsvilkår i statslige kontrakter.
– Løn og arbejdsvilkår skal kunne garanteres i offentlige kontrakter. Skattekroner skal ikke bruges så de bidrager til løndumping, hedder det i forslaget.

Kædeansvar
Partiet vil også se på mulighederne for at pålægge hovedentreprenører ansvaret for at underentreprenører følger løn- og arbejdsvilkårene (kædeansvar) . Og de foreslår desuden, at en del af betalingen til underentreprenører tilbageholdes for at sikre at der er penge til skat og arbejdsgiverafgifter. Det skal stoppe noget af det fusk og svindel, som i dag florerer ikke mindst i byggebranchen.

Læs det hele hos Fagbevægelsen mod Unionen – klik her!

Back To Top