fbpx Skip to content

Tyskland tjente 21,6 mia. kroner på Grækenlands gældskrise

Tyskland har tjent stort på den græske gældskrise. Det tyske Finansministerium oplyser, at Tyskland har tjent over 21 mia. kroner mellem 2010 og 2017 i renter på lån til Grækenland.

Tyskland har tjent 21,6 mia. kr. på sine lån til Grækenland. Her ses græske demonstranter i protest mod Trojkaen (Foto: Des Byrne / Wikimedia Commons).

Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Eller for nogen, rettere. Selv en gældskrise, der har sendt tusindvis i fattigdom og har medført kolossale nedskæringer på pensioner og social velfærd, kan have sine vindere.

Grækenlands gældskrise har således vist sig at være en særdeles god forretning for Tyskland. I perioden 2010 til 2017 har landet tjent 21,6 mia. kroner i renter på lån til den græske stat. Det skriver webavisen Euractiv.

De Grønne: Tyskland har profiteret stort på krisen

”I modsætning til højrefløjens myter, så har Tyskland profiteret stort på krisen i Grækenland, og det kan ikke passe, at den tyske regering hæver det tyske budget med milliarder fra renteprofitten på de græske lån,” udtalte Sven-Christian Kindler, De Grønnes talsmand for bugdetpolitik i et skriftligt budskab til Euractiv.

Oplysningerne stammer fra et svar, som det tyske finansministerium har givet til et parlamentarisk spørgsmål, der blev stillet af De Grønne i den tyske Bundestag. De Grønne spurgte ind til de tyske profitter siden 2010 på det såkaldte Securities Market Programme (SMP), der har været en del af det græske gældsprogram.

Græsk gældskrise erklæret ”afsluttet”

Næsten samtidig med afsløringerne om Tyskland massive rentegevinst, så har eurozonens finansministre erklæret den græske gældskrise for ”afsluttet”. Meldingen kom fredag 22. juni efter et langt møde i Luxembourg.

Man nåede samtidig til enighed om at give Grækenland gældssanering og en en stor udbetaling. Aftalen betyder, at Grækenland kan udskyde tilbagebetalingen af landets milliardgæld i ti år. Dette skal landet et tiltrængt finansielt pusterum. Derudover kan

Grækenland se frem til et økonomisk tilskud på 15 milliarder euro. Dermed ser Grækenland ud til at have genvundet en større grad af økonomisk frihed.

Fornyet krav om krigsskadeserstatning?

Under den græske gældskrise har forholdet mellem Tyskland og Grækenland været yderst anstrengt. Afsløringerne af Tysklands fortjeneste på krisen vil næppe forbedre forholdet nævneværdigt.

Så sent som i april 2015 luftede den græske regering muligheden for at afkræve Tyskland erstatning på grund af Anden verdenskrig. Tyskland afviste imidlertid kategorisk.

Ifølge BBC havde den græske regering beregnet, at Tyskland skyldte 278,7 mia. euro som følge af ødelæggelser af infrastruktur, krigsforbrydelser og ikke-tilbagebetalte tvangslån som Nazi-Tyskland tvang ud af den græske statsbank.

I 1960 betalte Tyskland 115 mio. D-mark til den græske regering. Tyskland insisterer på, at erstatningsspørgsmålet blev endelig afgjort både politisk og juridisk i 1990 omkring Tysklands genforening, ligesom landet har sat spørgsmålstegn ved, hvorfor Grækenland ikke ville genforhandle sagen inden sin indtræden i eurozonen.

Det er endnu uvist, om afsløringerne af Tyskland store rentefortjeneste på den græske gældskrise vil kunne puste til fornyede krav om tysk krigsskadeserstatning til Grækenland.

Back To Top