fbpx Skip to content

Holder EU hånden over slavekontrakter?

EUFAGLIGT.DK: [uddrag] En tidligere ansat i Ryanair er stået frem og har med støtte fra den norske fagforening Parat stævnet Ryanair for ulovlig indleje og uberettiget afskedigelse. Men samtidig skal sagen afklare, om reglerne på det norske arbejdsmarked også gælder for lavprisselskabet, når dets ansatte har base i Norge.

– Det her handler ikke om social dumping. Det er en slavekontrakt, siger næstformanden for fagforeningen, Vegard Einan, nyhedsbureauet NTB om de betingelser som det indlejede kabinepersonale har hos flyselskabet.

Det er italienske Alessandra Cocca, der som den første nu udfordrer den irske flygigant, som straks har afvist anklagerne.

– Ansatte har ingen rettigheder. Mange starter med gæld i selskabet efter at have gået å obligatorisk kursus. Jeg fortæller min historie og går til retten, fordi jeg mener, at Norge ikke kan tillade, at folk arbejder under sådanne forhold, siger hun til NTB.

Norske vilkår

Fagforeningen Parat har længe kritiseret Ryanair og de norske myndigheder for ikke at reagere på selskabet, hvor en del af personalet har base i lufthavnen Rygge i Sydnorge

– De ansatte i Ryanair må forholde sig til noget som fremstår nærmest som slavekontrakter og de dumpes uden rettigheder af Ryanair når arbejdsforholdet er slut. Vi mener norsk arbejdsmiljølov også gælder for Ryanair i Norge. Vi mener Ryanair skal betale til velfærdsordninger for ansatte som bor fast i Norge, og vi mener det skal beskattes i Norge, siger Parats næstformand Vegard Einan.

Læs hele artiklen hos Fagbevægelsen mod Unionen – klik her!

Back To Top