fbpx Skip to content

Folkebevægelsen vil tale for demokrati på Bornholm

Inspireret af den mangeårige traditionsrige svenske Almedalsuge gennemførtes der sidste år for første gang en dansk politisk festival på Bornholm, som omkring 10.000 mennesker og 72 partier og organisationer deltog i med omkring 250 events. Folkemødet, som det hedder på dansk, gentages i år i dagene 14.-17. juni i Allinge på Bornholm.

”Du kan tage til Folkemødet for at opleve og deltage i demokratiet”, siger Bornholms borgmester Winni Grosbøll på Folkemødets hjemmeside, hvor arrangements koncept slår fast: ”Det er en dansk tradition, at demokratiet er for alle, der ønsker at være med”. Og i principperne for arrangementet hedder det bl.a., at aktiviteter ikke må ”bryde med demokratiske principper som beskrevet i Grundloven”.

– Hvis der er noget, den folkelige danske EU-modstand vil være med i, så er det demokratiet. Faktisk ville et flertal af befolkningen gerne være med til at tage beslutningen om Danmarks tilslutning til euro-traktaten ”“ EU’s såkaldte finanspagt, som de så måske kunne stemme nej til. Men det ville regeringen og et flertal i Folketinget ikke risikere. Her var demokratiet ikke for alle, der ønsker at være med, konstaterer EU-parlamentariker Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU.
– Folkebevægelsen mod EU deltager for at bakke op om Folkemødets gode koncept og opfordrer til, at EU-tilhængere lytter bare en smule til befolkningens ønske om at få direkte indflydelse på EU-udviklingen. Så kan vi håbe på, at de ikke vil påtvinge os en kommende finansunion uden en folkeafstemning.


Bornholm og EU-modstanden

EU-modstanden på Bornholm er generelt lidt stærkere end i Danmark som helhed.
Ved folkeafstemningen om euroen i 2000 stemte 59 pct. af vælgerne nej på Bornholm, mens det var 53,2 pct. nej på landsplan.
Ved valget til EU-parlamentet i 2009 fik Folkebevægelsen 8,3 pct. af stemmerne på Bornholm mod 7,2 pct. på landsplan. Og den daværende valgforbundspartner JuniBevægelsen fik 3 pct. på Bornholm mod 2,4 pct. på landsplan.

Folkebevægelsen mærker også forskellen, når der hverves nye medlemmer, hvor en forholdsvis stor andel kommer på Bornholm.
Folkebevægelsens lokale afdeling ”“ Bornholmskomiteen mod EU ”“ kan kontaktes via Børge Olsen på telefon 20 32 78 58 / email olsenboerge@hotmail.com

Folkebevægelsen
og Folkemødet



* Folkebevægelsen mod EU / EU Democrats har et telt i Kampeløkken Havn under hele festivalen med masser pjecer, aviser og andre materialer

* MEP Søren Søndergaard stiller op til en snak om EU Speaker’s Corner i Europa-Nævnets telt på Kampeløkken Havn fredag den 15. juni kl. 10.30-11.00.

* MEP Søren Søndergaard deltager i arrangementet ”Tyvstart på Europa-Parlamentsvalget”, hvor Clement Kjersgaard er moderator i Europa-Husets EU-debattelt på Kampeløkken Havn fredag den 15. juni kl. 13.45-14.45.

* Folkebevægelsen mod EU møder Europabevægelsen på fodboldbanerne bag Nordlandshallen lørdag den 16. juni kl. 12.30-13.15. På Folkebevægelsens hold er bl.a. MF Rosa Lund (EL), ordfører for Radikalt EU-kritisk Netværk Lave K. Broch, politisk ordfører for Retsforbundet Poul Gerhard Kristiansen og talsperson for Ungdom mod EU Esben Madsen.




Læs mere på Folkemødets officielle hjemmeside ”“ klik her!

Ønskes yderligere oplysninger, så kontakt:
Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, på telefon 40 45 38 49 / e-mail: soren@folkebevaegelsen.dk
Poul Gerhard Kristiansen, landssekretær for Folkebevægelsen (ved Folkebevægelsens telt i Allinge), på telefon 28 74 78 55
Børge Olsen, kontaktperson for Bornholmskomiteen mod EU, på telefon 20 32 78 58 / olsenboerge@hotmail.com
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på telefon 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk
Folkebevægelsen mod EU, Tordenskjoldsgade 21, st.th., 1055 Kbh. K. Tlf. 35 36 37 40

Back To Top