fbpx Skip to content

Jeg vil æde min hat, hvis Schulz bliver kommissionsformand

I dag er EU-parlamentets formand, den tyske socialdemokrat Martin Schulz (SPD), på charme-visit i Danmark. Det sker præcis to måneder før EU-parlamentsvalget den 25. maj

Udover selv at være kandidat til EU-parlamentet, er Martin Schulz en af de kandidater, som vurderes til for alvor at have mulighed for at blive den næste formand for EU-kommissionen.

For første gang vil EU-parlamentetsvalget have indflydelse på udvælgelsesprocessen af EU-kommissionens formand. Det skyldes, at siden det sidste EU-parlamentetsvalg er Lissabon-traktaten trådt i kraft.

Ifølge Lissabon-traktaten skal EU’s stats- og regeringsledere, som er dem, der udpeger kandidaten til formandsposten, tage hensyn til resultatet af EU-parlamentsvalget.

Devisen er, at hvis man f.eks. vil have en Konservativ ledet EU-kommission, så skal man stemme på en Konservativ til EU-parlamentsvalget.

Uden modkandidat blev Martin Schulz valgt sidste år som de Europæiske Socialdemokraters kandidat til formandsposten.

Rina Ronja Kari, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, siger:

– Påstanden om at EU-parlamentsvalget skulle have betydning for udvælgelsen af Kommissionsformanden er et lamt forsøg fra de EU-begejstrede politikere på at få EU-institutionerne til at se mere demokratiske ud.

– Det er rent spil for galleriet, som skyldes, at meningsmåling efter meningsmåling viser, at borgernes tiltro til EU styrtdykker.

– For det første, kunne ingen af de mest oplagte kandidater drømme om at stille op, før valget har været afholdt. Det vil jo ofte være personer, som i dag er f.eks. statsledere. I det øjeblik de meldte deres kandidatur, så ville de være ”˜dead man walking’.

– For det andet, så er det ikke alle, der deler denne fortolkning af Lissabon-traktaten. Det gælder særligt blandt EU’s statsledere herunder den tyske kansler, Angela Merkel. De fastholder, at det er Det Europæiske Råd, dvs. forsamlingen af statsledere, der ikke er på valg til maj, som udpeger formanden for EU-kommissionen. EU-parlamentet kan ganske vist afvise en kandidat, men så er det igen op til statslederne at foreslå en anden. Det er måske derfor, at de danske socialdemokrater ikke støttede Martin Schulz’ kandidatur, nu hvor de selv har regeringsmagten.

– Hvis Martin Schulz virkelig bliver formand for Kommissionen, så vil det kun skyldes den sædvanlige studehandel om EU’s topposter. På nøjagtig same måde som da Schulz blev formand for EU-parlamentet. Parlamentets to største grupper, De Konservative og Socialdemokraterne, som tilsammen har flertal i parlamentet, har aftalt at dele formandsposten mellem sig, hvor de hver især har posten 2,5 år ad gangen.

Yderligere oplysninger
Rina Ronja Kari: (GSM) 0045 2670 1816

Back To Top