fbpx skip to Main Content

EU svigter i kampen mod løndumping

Fire ud af ti er ‘helt uenige’ i at EU beskytter danske arbejdere mod løndumping, viser en ny undersøgelse blandt 3F’s medlemmer.

70 procent af 900 tømrer murere og betonarbejdere, siger i en ny undersøgelse blandt fagforeningen 3F’s medlemmer, at EU ikke gør nok for at sikre ordnede forhold på arbejdsmarkedet.

Faktisk siger fire ud af ti af de adspurgte direkte, at der er ‘helt uenige’ i at EU beskytter danske arbejdere mod løndumping.

Det skriver EU-fagligt netværk i en artikel den 20. maj.

Eksemplerne på løndumping står i kø

Ifølge Peter Bøgh Kjærulff fra 3Fs byggegruppe i Frederiksborg, står eksemplerne på løndumping i kø.

Han har blandet andet besøgt fire tjekkiske murere, der arbejdede som ‘selvstændige underentreprenører’ for en mester, der selv havde overenskomst.

På den måde kunne tjekkerne arbejde for under en fjerdedel af, hvad en murer tjener på akkord. Og det vel at mærke uden at få pension, feriepenge eller tillæg, fortæller han til EU-fagligt netværk.

Han mener at løndumping er et problem både for de danske og for de udenlandske arbejdere:

– Desværre er det ikke naturlov, at de virksomheder, som benytter sig af udenlandsk arbejdskraft, har overenskomst (…) Vi vælter os i eksempler på virksomheder, der udnytter mine udenlandske kolleger til et økonomisk quick-fix, siger Peter Bøgh Kjærulff.

Vi må ikke negligere problemerne

Debatten om løndumping kommer efter Dansk Metals formand Claus Jensen har kritiseret fagbevægelsen for ikke at fremhæve EU’s gode sider.

Det skete i et interview 17. maj med Ugebrevet A4, som du kan læse her.

Samme sted forsøger Dansk Metals formand at tale konsekvenserne af social dumping ned.

Den holdning deles dog ikke af forbundsformand i Malerforbundet Martin Henriksen.

– At negligere problemet med social dumping som en sten i skoen eller en splint i fingeren er direkte arrogant. Vi løber afsindigt stærkt for at modvirke skadevirkningerne af EU og den frie bevægelighed. Og havde vi ikke haft den unikke Danske model, var det gået langt, langt værre end det trods alt er gået indtil videre, lyder svaret fra Martin Henriksen.

Rina Ronja Kari, medlem af EU-parlamentet for folkebevægelsen mod EU og spidskandidat til EU-parlamentsvalget den 26. maj, er enig.

– Det er desværre ikke noget nyt i at EU’s frie bevægelighed hænger sammen med løndumping. Når så mange arbejdere reagerer som de gør, så er det på tide at lytte til dem. Vi må forsvare den Danske model og sikre ordentlige vilkår på arbejdsmarkedet, siger Rina Ronja Kari.

Back To Top