fbpx skip to Main Content

Fælles valgregler skal skabe europæisk offentlighed

De oprindelige valgregler for valg til EU-parlamentet er fra 1976, og står det til en række EU-parlamentarikere skal disse regler nu laves om, så vi kan få mere Europæiske valg.

Baggrunden for disse nye regler er valget til EU-parlamentet i 2014. Her gik valget ikke som mange EU-begejstrede politikere havde håbet – og det skal der nu laves om på. En af initiativtagerne er det polske EU-parlamentsmedlem Danuta Huebner.

– Det sidste Europa-Parlamentsvalg var et traume for os alle, fordi valget ikke var et fuldt europæisk valg, hvilket kunne aflæses i valgdeltagelsen. Vi ønsker at gøre valgene til Europa-Parlamentet mere europæiske og mindre nationale, siger Danuta Huebner til EUobserver.

Et af forslagene i rapporten er en fælles europæiske spærregrænse på mellem 3-5% til fremtidige valg. Et andet forslag er, at stille krav til kønsfordelingen på opstillingslisterne.

Europæisering af de Europæiske valg
Hele ideen bag udspillet er at skabe et mere ensartet system for valg i EU og som, Doru Frantescu, en repræsentant fra Votewatch Europe kalder forslaget:

– Et stort spring fremad mod Europæisering af de Europæiske valg.

Hos Folkebevægelsen mod EU ser Rina Ronja Kari dog anderledes skeptisk på forslaget. Hun henviser desuden til et tidligere forslag om at skabe fælles europæiske valgkredse på tværs af medlemslandene:

– Europæisering af EU-parlamentsvalget er endnu et forsøg fra de store EU-begejstrede partier på at presse en europæisk offentlighed og identitet ned fra oven. Det er tilsyneladende den eneste måde hvorpå, man kan skabe legitimitet for EU-staten, siger Rina Ronja Kari.

Efter afstemningen i EU-parlamentet i oktober skal forslaget behandles i Ministerrådet, enten senere i år eller næste år.

Back To Top