fbpx skip to Main Content

Nyt islandsk Icesave-nej

Lørdag deltog Islands befolkning for anden gang deltage i en folkeafstemning om Icesave. I marts 2010 forkastede 93 pct. af de islandske vælgere den islandske regering første Icesave-aftale. Herefter har regeringen forhandlet sig til en ny aftale, som betyder, at Island skal betale omkring 30 milliarder kroner til Storbritannien og Holland.

I februar i år besluttede Islands præsident Ólafur Ragnar Grímsson, at den nye aftale skulle til folkeafstemning, sådan som over 40.000 islændinge har skrevet under på et krav om. Lørdag stemte 59,8 pct. af islændingene så nej til den nye Icesave-aftale.

Konsekvenser for EU-medlemskab
Konsekvenserne af et nej bliver meget sandsynligt, at Island ikke får en Icesave-aftale, så bliver islandsk EU-medlemskab slet ikke aktuelt, vurderer bl.a. tænketanken European Policy Centre.
Men siden august 2009 har alle islandske meningsmålinger også vist klart flertal mod EU-medlemskab, som regeringen har søgt om. Senest viste en måling i marts i erhvervsbladet Viðskiptablaðið, at 55,7 pct. vil stemme nej, 30 pct. vil stemme ja og 14,2 pct. er i tvivl.

Læs mere…
Why Iceland said no (på engelsk) – klik her!
Nyheden “Island: 55,7 pct. nej til EU” – klik her!

Folkebevægelsen mod EU's Landssekretariat

Adresse:

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

Åbnings- og telefontider:

Tirsdage, onsdage og torsdage:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandage og fredage:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmeld dig vores digitale nyhedsbrev

Back To Top