fbpx Skip to content

Danmark må gå foran i kampen mod børnearbejde

Søndag aften viste DR1 dokumentar-programmet ‘Lyssky chokolade’ af Miki Mistrati, som dokumenterer hvordan, ulovlig børnearbejde og trafficking indgår i chokolade-industriens produktionskæde.

I 2010 tiltrådte EU den internationale kakaooverenskomst under FN, der sigter mod at skabe betingelser for en mere retfærdig og bæredygtig global handel med kakao.

Aftalen er blevet kritiseret af blandt andet EU-parlamentet for ikke at indeholde klare bestemmelser om forbud mod børnearbejde i kakaosektoren. Derfor vedtog EU-parlamentet den 14. marts en resolution, som opfordrer EU-kommissionen til at forelægge et lovforslag til en effektiv kontrolmekanisme for varer produceret ved hjælp af tvunget børnearbejde.

Lyssky ckokolade
Ny dokumentarfilm af Miki Mistrati / made in copenhagen.
Vist på DR1 den 9. december.
Vises på SVT1 søndag den 16. december.
Og på ARD og NDR hhv. 17/12 og 7/1.
Læs mere på
www.lyssky”chokolade.dk

Det er nu to år siden, EU tiltrådte kakaooverenskomsten, men intet er sket trods EU er verdens største forbruger og importør af kakao (40 pct. af verdens kakao landes og forbruges i EU).

Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, siger:

– Jeg har nu bedt EU-kommissionen forholde sig til indholdet i dokumentarprogrammet. Men vi kan ikke blive ved med at vente på, at EU af sig selv gør noget ved børnearbejde. For det sker måske aldrig. Det er jo ikke første gang, EU-parlamentet har opfordret EU-kommissionen til at gøre noget. Derfor må Danmark og andre villige EU-lande gå foran og indføre strammere kontrolmekanismer på nationalt niveau, der effektivt forbyder import af varer produceret ved børnearbejde.

– Chokoladeindustrien og de multinationale fødevareselskaber gør som forventet. De gør alt hvad de kan for at holde produktionsomkostningerne til et minimum, så de kan sikre et maksimalt overskud til deres aktionærer – selv hvis det betyder trafficking af børn, der reelt bliver brugt som slaver i Vestafrikas kakaomarker.

– Fair trade-ordninger og CSR-stragtegier er alt for ofte blevet til smarte brandingstrategier, der reelt ikke betyder en pind for de traffick’ede børn, der arbejder som slaver i kakao-markerne. Derfor må de danske politikere gå foran og stille strammere krav til virksomhederne om dokumentation af og gennemsigtighed i deres kakaoforsyningskæde, hvis de vil have deres varer ind på det danske marked. Sådanne ensidige initiativer kan også være med til at lægge det nødvendige pres på EU-kommissionen om langt at længe at efterleve EU-parlamentets opfordringer om at gøre noget effektivt mod børnearbejde i kakaosektoren.

Søren Søndergaard kan kontaktes på (0045) 4045 3849

Back To Top