fbpx Skip to content

EU-eliten har gift på hænderne

EU har bestemt, at landmænd fortsat kan sprøjte deres marker med glyphosat, selvom det frygtes at være kræftfremkaldende.

Glyphosat er den aktive ingrediens i verdens mest anvendte sprøjtemiddel, Roundup. (Foto: Brian Robert Marshall via Wikimedia Commons)

I mandags besluttede EU at forlænge tilladelsen til ukrudtsmidlet glyphosat.

Glyphosat bruges blandt andet i verdens mest solgte sprøjtemiddel, Roundup.

FN’s Verdenssundhedsorganisation, WHO, har konkluderet, at glyphosat sandsynligvis er kræftfremkaldende. I andre forsøg har stoffet ført til leverskader og fosterskader på forsøgsdyr.

Og her taler vi altså om et ukrudtsmiddel, der er så så brugt i europæisk landbrug, at det kan måles direkte i blod- og urinprøver hos mange europæiske borgere!

1,3 millioner underskrifter

Det har naturligvis ført til stor kritik fra miljøorganisationer og forbrugere. Over 1,3 millioner EU-borgere har blandt andet skrevet under på at få bremset salget af sprøjtegiften.

Men nu har et EU-udvalg med repræsentanter for medlemslandene altså alligevel valgt at overhøre protesterne og forlænge tilladelsen til at sælge og bruge glyphosat i fem år mere.

Så frem til 2022 kan EU’s landmænd altså fortsætte med at bruge den tvivlsomme sprøjtegift på deres marker og på de afgrøder, som vi senere kan købe i supermarkedet.

Det er ikke særlig trygt!

Danmark var et af de 18 lande, der stemte for tilladelsen, mens ni andre lande stemte imod. Det var især de lande, hvor der har været rigtig store folkelige protester, der sagde fra.

Monsantos indflydelse

Men hvorfor overhovedet godkende et ukrudtsmiddel, når så meget peger på, at borgerne kan blive alvorligt syge af det?

Tja, måske har det noget med Roundup-producenten Monsanto’s indflydelse at gøre.

En del af EU’s beslutning hviler nemlig på studier fra EU’s eget organ for fødevaresikkerhed, EFSA, som har frikendt sprøjtemidlet for at være kræftfremkaldende.

Men EFSA’s studier er kommet under voldsom kritik, fordi det har vist sig, at de havde kopieret dele af deres dokumentationsmateriale direkte fra glyphosat-giganten Monsantos egne analyser!

Ligesom i andre dele af EU’s beslutningsprocesser har de store virksomheders lobbyister altså skræmmende stor indflydelse.

Fordi glyphosat er så udbredt i landbrugsproduktionen, kræver det selvfølgelig noget tid at udfase det. EU-Parlamentet stemte i oktober for at lave en udfasning på fem år, hvorefter glyphosat skulle forbydes.

Men den nye godkendelse åbner op for, at man fortsætte endnu længere tid med sprøjtegiften, til glæde for Monsanto, på bekostning af miljøet og forbrugernes sundhed.

Det viser desværre, at EU – modsat hvad mange tror – ikke er nogen som helst garanti for, at vi passer bedre på hinanden og miljøet.

(Dette indlæg blev først bragt af Avisen.dk)

Back To Top