fbpx skip to Main Content

Amerikansk senat afviser at give Obama lynmandat i TTIP-forhandlinger

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har en færdiggørelse af TTIP-aftalen mellem EU og USA som en af sine sidste store mærkesager, inden en ny præsident overtager Det Hvide Hus.

Derfor forsøgte Obama at få et såkaldt “fast track”-forhandlingsforløb, der ved vedtagelse ville give præsidenten mulighed for at færdigforhandle TTIP uden om kongressen.

Men den gik ikke. Et flertal i Senatet afviste i denne uge at give Obama mandat til lynforhandlingerne om TTIP. Der er – især blandt Obamas egne demokratiske senatorer – stor frygt for TTIP’s konsekvenser for det amerikanske arbejdsmarke. Og derfor ønsker Senatet altså ikke at blive afkoblet forhandlingerne.

Det betyder, at den amerikanske kongres forbliver en del af TTIP-forhandlingerne og altså blandt andet fortsat kan komme med ændringsforslag.

Tiden skrider
Der er både hos Obama og i EU-toppen en stor lyst til at få færdiggjort TTIP-aftalen så hurtigt som muligt, da den kommende præsidentvalgkamp og et kommende præsidentskifte i USA kan sætte en stopper for aftalen.

Tiende runde af TTIP-forhandlingerne forventes at blive afholdt i juli. Tidligere på året var planerne i EU, at aftalen skulle være færdig inden 2016, men for nylig meddelte EU’s chefforhandler på aftalen, at man ikke bliver færdig i år.

Læs mere her.

Back To Top