fbpx skip to Main Content

Barroso: Bankunion på plads i år

I morgen kommer EUs markedskommissær Michel Barnier med et konkret forslag til etableringf af ny central mekanisme i EU for bankafviklinger og en ny EU-myndighed til at få afviklingerne gennemført. Det meddelte kommissionsformand José Manuel Barroso ved festlighederne i Vilnius forbindelse med Litauens overtagelse af EU-formandskabet.

“Ministrene er nødt til at blive enige om deres position inden slutningen af året”, sagde Barroso i følge dagbladet Børsen.
Det ene af bankunionens elementer er vedtaget: EUs banktilsyn (SSM). De to andre elementer er den ovennævnte afviklingsmekanisme EU-autoritet samt en fælles indskydergaranti.

Den ny afviklingsmekanisme – også kaldet SRM – ventes at få redskaber, så det hurtigt og effektivt kan lukke banker. Planen er i øjeblikket, at bankerne i første omgang selv skal betale for en ordning for afviklinger. Men der tales om en kattelem for skattefinancierede bankafviklinger, hvilket økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager redegjorde for på et møde i Folketingets Europaudvalg i sidste uge.

Den danske regering har endnu ikke taget endegyldigt stilling til om Danmark skal med i bankunionen, mens Sverige og Storbritannien har sagt klart fra overfor projektet.

Folkebevægelsen mod EU kræver ligesom bl.a. Enhedslisten, Liberal Alliance og DF folkeafstemning om bankunionen, hvis regeringen beslutter sig for en dansk tilslutning.

Back To Top