fbpx skip to Main Content

Cameron vil blive i EU

På fredag vil den konservative britiske premierminister David Cameron holde sin længe ventede tale om Storbritanniens forhold til EU.

I de senere år har meningsmåling efter meningsmåling vist stort flertal for folkeafstemning om EU-medlemskabet og et flertal imod selve medlemskabet. I november offentliggjorde det britiske dagblad The Observer f.eks. en måling, hvor 56 pct. fortæller, at de vil stemme nej. Hos de konservative vælgere vil 68 pct. stemme nej. Og kravet rejses også af medlemmer af det britiske parlamentet ”“ ikke mindst blandt de konservative.

Men i den seneste tid har Bruxelles, Washington og en række britiske finansfolk lagt pres på den britiske premierminister for, at han ikke skal tale for mere afstand mellem Storbritannien og EU. Det ser ud til, at have effekt på Cameron som nu udtaler at:
”Jeg mener ikke, at det vil være rigtigt for Storbritannien at holde en ja-eller-nej folkeafstemning i dag, for det vil være at give den britiske befolkning et falsk valg. Millioner af mennesker i dette land, herunder mig selv, ønsker, at Storbritannien bliver i EU. Men de mener, at der er muligheder for at forhandle om et bedre forhold.”

Men selv Camerons udtalelser om forhandlinger om et bedre forhold, gør EU bekymret.
”David Cameron spiller et farligt spil, der ikke kommer til at virke. Når han giver efter for de ånder, der vil forlade unionen, vil det i sidste ende skade det britiske folks interesser”, siger formanden for EU-paramentet Martin Schulz til Politiken:
”Forsøg på at genforhandle unionens etablerede regelsæt og håndplukke de godbidder, som Storbritannien kan godkende, vil skabe en farlig præcedens for andre medlemslande. Det kan i sidste ende føre til et tag selv-bord, der kan opløse den fælles lovgivning og slå EU i stykker”.

Back To Top