fbpx skip to Main Content

EU holder hånden over skattelylande

Der mangler flere lande på EU’s liste over skattelylande, skriver MEP Rina Ronja Kari.

(Foto: Pixabay).

Så kom EU’s længe ventede sortliste over skattelylande!

17 lande er der blevet plads til på listen over lande, som EU har arbejdet på siden februar.

Sortlistningen kommer i kølvandet på de seneste års mange lækager-sager, som blandt andet har vist hvordan EU’s indre marked gør det muligt for multinationale selskaber at minimere skattebetalingen i de lande, hvor de tjener deres penge.

Vi har endnu har måttet se langt efter konkrete sanktioner mod det, men nu skal sortlistningen altså pege nogle lande ud, som forventes at miste adgang til EU-midler.

Men hov! Der er slet ingen EU-lande på den liste, som EU’s finansministre er blevet enige om i dag.

En række EU-lande er nemlig ikke med, selvom de lever EU’s egne kriterier for skattelylande! Det gælder blandt andet EU-lande som Irland, Holland, Malta og Luxembourg, der som organisationen Oxfam Ibis Danmark påpeger tjener styrtende på at være base for skattely.

Det er jo helt vildt! Men det er desværre ikke overraskende.

Juncker gav store skatterabatter

EU har mange store ord om alt det, vi i fællesskab skal gøre mod skattely. Men en endnu større forhistorie med at forhale konkrete tiltag og med at holde hånden over sine egne!

Tænk for eksempel bare på Jean-Claude Juncker, som var skatte- og siden premierminister i Luxembourg, da landet gav lukrative skatterabatter til ikke mindre end 340 multinationale selskaber.

Det var for eksempel selskaber som Ikea og Pepsi, der i stedet for at betale skat i de lande, hvor deres produkter blev solgt, overførte pengene til Luxembourg, hvor de betalte helt ned til en procent i skat. En finte, som EU-parlamentet har anslået har kostet medlemslandene mellem 50 og 70 milliarder euro i tabte skatteindtægter hvert år – penge som altså ellers kunne være brugt på velfærd og arbejdspladser. Helt svimlende beløb.

Juncker er aldrig blevet undersøgt for sin rolle i skatteaftalerne. I stedet blev han udnævnt til formand for EU-kommissionen – det EU, som altså nu ikke har taget Luxembourg med fra listen over skattely-lande, der skal sortlistes!

(Dette indlæg blev først bragt i Avisen.dk)

Back To Top