fbpx skip to Main Content

EU-leder forbindes til firma i skattely

Den belgiske EU-parlamentariker Guy Verhofstadt, der leder den liberale gruppe ALDE i EU-Parlamentet, beskyldes for forbindelse til skattely ovenpå afsløringerne af Paradise Papers.

Guy Verhofstadt under en TV-debat. (Foto: Euranet Plus / Wikimedia)

Efter afsløringerne Paradise Papers er en lang række rigmænd, berømtheder og politikere kommet i mediernes søgelys. Og nu er en skandale om skattely også under opsejling i EU-toppen.

Denne gang drejer det sig om den belgiske EU-parlamentariker Guy Verhofstadt, der er den indflydelsesrige leder af den liberale ALDE-gruppe i EU-Parlamentet. Det skriver Politico.eu.

Verhofstadt er blandt andet leder for de danske EU-parlamentarikere fra Venstre og Det Radikale Venstre, som også er med i ALDE.

Verhofstadt modtog 60.000 euro om året i shippingfirma

Verhofstadt – der er tidligere statsminister i Belgien – var en del af det belgiske shippingfirma Exmars bestyrelse fra 2010 til 2016. Ifølge firmaets egne regnskaber modtog han 60.000 euro om året.

Men nu viser det sig, at Exmar Group omtales i Paradise Papers dokumenter. Firmaet benyttede et offshore selskab og offshore investeringer til at omgå skatteregler.

Afsløringerne om Verhofstadts rolle i Exmar blev bragt af det belgiske Arbejderparti.

I Paradise Papers omtales Exmar Offshore i Bermuda som en del af Exmar Group. Exmar Offshore blev stiftet i 1997 som et energiselskab.

Lederen af det belgiske Arbejderparti, Peter Mertens, udtalte, at  Verhofstadt ikke kunne foregive at han ikke vidste noget om det Bermuda-baserede selskab:

” Exmar Offshore Ltd.’s aktiviteter var bogført i de konsoliderede regnskaber, og han modtog 60.000 euro om året som bestyrelsesmedlem for at vide dette”

”Direktørens pligt at finde lavest mulig skat”

Ifølge Nicolas Saverys, der er direktør i Exmar Group, har ifølge Politico.eu beskrevet Exmar Offshore – der er en række separate, men forbundne selskaber – som et ”ingeniørselskab med hovedkvarter i Huston i Texas.”

Exmar Offshore har et begrænset selskab på Bermuda, som ifølge Saverys er “et sovende selskab”, der udfører meget få aktiviteter. Ud over hovedselskabet i USA og det lille selskab på Bermuda, så har Exmar Offshore også   en serviceafdeling i Luxembourg, og et selskab i Belgien.

Saverys har ifølge Politico.eu udtalt, at det er en direktørs forpligtelse at finde en vej for at betale mindst mulig skat. Han betegner afsløringerne af de oversøiske skattelyselskaber som en ”heksejagt”.

”Fake news”

Verhofstadts talsmand Bram Delen har kategorisk afvist anklagerne som “fake news”.

“Exmar Offshore laver aktiviteter som bogstavelig talt er ”væk fra kysten”, såsom platforme til søs, der intet har at gøre med offshore i den skattemæssige betydning. Arbejderpartiet forsøger bevidst at skabe forvirring på baggrund af vildledende definitioner. Ud over dette, så har Verhofstadt forladt bestyrelsen for mere end et år siden.”

Verhofstadt er ikke den første EU-leder, der har været involveret i skattelysager. EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker var som skatte- og statsminister i Luxembourg medvirkende til at gøre landet til et skattely for internationale firmaer og rigmænd.

Juncker er aldrig blevet retsforfulgt for sin rolle i sagen. Folkebevægelsens MEP Rina Ronja Kari var i 2014 med til at stemme for et mistillidsvotum til Juncker i EU-Parlamentet, men det blev nedstemt af blandt andet samtlige andre danske EU-Parlamentarikere.

Back To Top