fbpx skip to Main Content

EU-Parlamentet vil censurere satiretegninger om EU

EU-Parlamentet har besluttet at censurere en række græske og franske satiretegninger, som efter planen skulle være udstillet parlamentsbygningen i Bruxelles i september. Sagen udstiller EU’s hykleriske holdning til kritik, mener MEP Rina Ronja Kari.

Her ses en af de censurerede satiretegninger, “Multi Speed Europe” af Giannis Ioannou, som skulle have været del af udstillingen “EU turns 60: A Cartoon Party” i EU-Parlamentets udstillingsrum fra 25.-29.september. MEP Stelios Kouloglou (Syriza / GUE/NGL) og MEP Patrick Le HYARIC (Front de Gauche / GUE/NGL) organiserer udstillingen.

I EU-Parlamentet i Bruxelles er der i årets løb en lang række udstillinger om alt fra dyrevelfærd til teknologi og kunst. Men der er åbenbart en grænse for, hvad EU-Parlamentets ansvarlige for udstillinger vil have hængende.

Og den grænser går, når der bliver gjort grin med EU.

Det har den græske EU-parlamentariker Stelios Kouloglou fra partiet Syriza måttet sande, da han sammen med den franske MEPer Patrice Le Hyaric fra Front de Gauche var ved at organisere en udstilling om græske og franske satiretegninger, der havde EU som skydeskive.

Begge EU-parlamentarikere har en baggrund som journalister og forkæmpere for ytringsfriheden.

”Sagen om censur i EU-Parlamentet af nogle meget uskyldige satiretegninger er komplet grotesk. Den vidner om EU’s dobbelte standarder og hykleriske holdning til kritik. Der er åbenbart ikke plads til at ytrer noget, som EU-toppen ikke synes om,” siger Rina Ronja Kari.

Sagen har allerede vakt opmærksomhed i internationale medier.

”Stødende” indhold: Merkel i en Porsche

Den ansvarlige for udstillingerne i EU-Parlamentet, den liberale Catherine Bearder fra Storbritannien, har valgt at censurere en række satiretegninger, i henhold til en regel om at man ikke må udstille noget, der kan være ”stødende”, opfordre til uro eller gå imod EU’s grundlæggende værdier.

I et brev til EU-Parlamentets formand, Antonio Tajani, udtrykker Kouloglou ”stor skuffelse” over den uheldige censurhændelse, som er ”uden fortilfælde”, og fremhæver at ingen af tegningerne på nogen måde går over stregen.

Kouloglou har ligeledes rundsendt eksempler på et par af ”stødende” tegninger i EU-Parlamentet for at illustrere, at tegningerne på ingen måde er krænkende.

En af de censurerede tegninger (se ovenfor) illustrerer EU i flere hastigheder med et bilvæddeløb, hvor den franske præsident Hollande sidder i en Renault, og forbundskansler Merkel i en stor Porsche, mens den græske regeringsleder Alexis Tsipras sidder i en trækvogn med en pensionist spændt for.

“Brexit Sowing Off EU Plane Wing” af Elias Makris, som skulle have været del af udstillingen “EU turns 60: A Cartoon Party”, der skal finde sted i EU-Parlamentets udstillingsrum 25.-29.september. Udstillingen er organiseret af MEP Stelios Kouloglou (Syriza / GUE/NGL) og MEP Patrick Le HYARIC (Front de Gauche / GUE/NGL).

Kun anti-demokratiske regimer forbyder satire

Stelios Kouloglou gør i sit brev til Tajani endvidere opmærksom på, at censur ikke høre hjemme i et demokrati og er i strid med EU’s egne værdier:

”Vi opfatter dette som et klart eksempel på voldsom censur. Retten til kunstnerisk ytringsfrihed er en del af EU’s fundamentale værdier. Denne arbitrære afgørelse overtræder dem.

”Politisk humor og satire er en væsentlig del af demokratiet siden Aristophanes’ tid. Kun antidemokratiske regimer tolererer dem ikke.

”To år efter det barbariske mord på hele Charlie Hebdos redaktionelle team for nogle tegninger, har vores parlament mere end nogensinde brug for stærkt at forsvare retten til satire, og alle menneskers ret til at smile og grine imod alle slags fanatikere.”

Der foreligger endnu ikke et svar på brevet fra EU-Parlamentets formand, Antonio Tajani.

Folkebevægelsen mod EU's Landssekretariat

Adresse:

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

Åbnings- og telefontider:

Tirsdage, onsdage og torsdage:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandage og fredage:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmeld dig vores digitale nyhedsbrev

Back To Top