fbpx skip to Main Content

Husk at nøden har en årsag

Debatindlæg bragt i dagbladet Politiken 29. januar 2010

I MORGEN ruller den stort anlagte Danmarksindsamling over skærmen. Det er en tilbagevendende begivenhed, at de store tv-kanaler arrangerer et sådant indsamlingsshow til fordel for verdens fattige.

Jeg håber, at der også i år vil være stor vilje hos den danske befolkning til at give et bidrag til mennesker i nød.

Desværre er der ikke tilnærmelsesvis så meget fokus på årsagerne til, at folk i verden har brug for vores hjælp. Muligvis, fordi den slags baggrundshistorier ofte bliver lange og komplicerede.

DER ER mange årsager til fattigdom og nød, men der er især én, som burde have vores bevågenhed, fordi vi selv har et ansvar: EU ‘s handelspolitik. Gab, tænker de fleste nok allerede. Og med god grund.

For det er tungt, og det er kedeligt. Men EU ‘s handelspolitik er med til at skabe langt mere fattigdom i verden, end tusind Danmarksindsamlinger vil kunne rette op på.

Det seneste skud på stammen hedder EPA ( engelsk for Økonomisk Partnerskabs Aftale). Det lyder tilforladeligt, men bag forkortelsen gemmer sig en handelspolitik, der har tvunget fattige lande til at fjerne stort set al told på varer fra EU under trusler om økonomiske repressalier.

Ren afpresning med andre ord.

MEN ER det ikke godt, at fattige lande kan købe billigere varer fra EU ? Umiddelbart jo. Men samtidig betyder det, at lokalt producerede varer og lokale producenter bliver udkonkurreret. Millioner af mennesker bliver kastet ud i arbejdsløshed og forarmelse. EU ‘s handelspolitik er altså en medvirkende årsag til, at vi overhovedet har brug for en Danmarksindsamling.

Så hvad med næste gang at lave en EPAindsamling? En indsamling, der ud over at hjælpe mennesker i nød, også sætter fokus på årsagerne til nøden. Se, det ville virkelig rykke noget.

Back To Top