fbpx skip to Main Content

Norsk statsminister: Vi vil ikke søge EU-medlemskab

På tur til EU-hovedstaden Bruxelles sagde Norges socialdemokratiske fødevareminister Trond Giske i sidste uge til Dagens Nyheter, at alle de mest centrale EU-tilhængerne i Norge bør begrave alle langsigtede ambitioner om at rejse en ny medlemskabsdebat i Norge.

“Norge har den perfekte relation til EU. Vi er med på mange af EUs samarbejdsområder, men på nogle vigtige er vi udenfor. Stort set er vi indenfor, hvor vi bør være indenfor, og udenfor, hvor vi bør være udenfor. Vi har fundet vores varige samarbejdsform med EU”, sagde han i den norske avis og tilføjer bl.a.:
“Jeg skal ikke lukke munden på nogen, men jeg ser ikke bort fra at nogle af de fremstående EU-tilhængerne også ser store svagheder med euroen. Du skal ikke have så meget socialøkonomisk uddannelse for vurdere det.”

I weekenden blev han bakket op af sin ellers EU-positive partileder, statsminister Jens Stoltenberg.
“Jeg er enig med Trond i, at EØS-aftalen er en vældig god aftale. Vi er med på de fleste områder. Selv synes jeg det er sjældent, at noget er helt perfekt – hverken i politik eller i livet. Men det er en ærlig sag, at Trond mener det”, sagde Stoltenberg til norske Dagsavisen og fortsatte:
“Den regering jeg leder kommer ikke til at søge EU-medlemskab, og det er vanskeligt at se for sig en norsk regeringskonstellation som vil søge om medlemskab.”

I Dagsavisen fremstilles det som en kronprinsekamp i det socialdemokratiske regeringsparti, hvor udenrigsminister Jonas Gahr Støre er langt mere kritisk overfor Giskes udmelding end statsministeren.
“Europas udvikling de sidste 20 år har vist, at det at afblæse debatter, og ikke have åbne døre for at se hvad der tjener os, ikke er måden at varetage norske interesser”, siger han i Dagsavisen.

Læs Trond Giskes udtalelser i Dagens Nyheter – klik her!
Læs Jens Stoltenbergs og Jonas Gahr Støres udtalelser i Dagsavisen – klik her!

Folkebevægelsen mod EU's Landssekretariat

Adresse:

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

Åbnings- og telefontider:

Tirsdage, onsdage og torsdage:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandage og fredage:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmeld dig vores digitale nyhedsbrev

Back To Top