fbpx skip to Main Content

Radikal EU-modstander fylder 75 idag

I dag 29. september fylder journalisten og forfatteren Sven Skovmand fyldt 75 år. Han er født på Frederiksberg, men har i mange år boet i Stenvad på Djursland. Han har udgiver over 80 bøger til undervisningsbrug og har bl.a. skrevet Politikens omfattende etbinds Verdenshistorie.
Som journalist har han især gjort sig gældende i forhold til det EU-kritiske blad NOTAT, som han var med til at starte op. Det var tidligere Folkebevægelsen tidligere var medejer af, men er i dag et uafhængigt magasin.
I alle årene har han været en klar og konsekvent modstander af EF/EU. Han blev valgt ind i forretningsudvalget, da Folkebevægelsen blev stiftet i 1972. Han blev en af Folkebevægelsens fire medlemmer af EU-parlamentet i 1979-1984 og var også tilbage på kandidatlisten for EU-modstandens liste N ved de seneste parlamentsvalg. Han har siddet i ledelsen af Folkebevægelsen i mange år og gør det stadig.
Sven Skovmand er tidligere folketingsmedlem for Det Radikale Venstre (1968-72) og mangeårigt medlem af partiets hovedbestyrelse. Selvom han har været i opposition på EU-spørgsmål, har han været og er fortsat respekteret blandt sine modstandere.

Søndergaard: Sven en klippe

– Sven er en klippe i EU-modstanden. Men ikke en af dem, som man slår sig på. Tværtimod er han altid klar til at diskutere og argumentere. Sagligt og vidende. Både om aktuelle forhold, men også om historien, som har hans store interesse. Da jeg i sin tid overtog opgaven som EU-parlamentariker var Svend en af dem, som jeg kunne hente råd og vejledning hos. Hans synspunkter var – og er – altid værd at lytte til, siger Folkebevægelsens EU-parlamentariker Søren Søndergaard og tilføjer:
– Sven skal have et stort tillykke på dagen ”“ og de bedste ønsker for fremtiden!

Ole Krarup: Glødende ildsjæl

– Sven er en ildsjæl. Han har mere end nogen anden blotlagt og afsløret EUs undergravning af ægte folkestyre. Hans ildfulde tale rummer både humor og varme. Ildsjælens gløder er uudslukkelige. De vil aldrig ende som en livløs askedynge, siger Sørens forgænger i parlamentet, Ole Krarup, og tilføjer:
– Tak for din ildhu. Tillykke!

Jelved: Respekt om Sven

– Jeg har samarbejdet med Sven i mange år i Radikale Venstre. Sven har fast i mælet til hver en tid forfægtet sine synspunkter om EU og om Danmarks rolle. Jeg har gjort det samme, men med modsat fortegn. Vi har alle dage været rigtig gode venner. Jeg har lært meget af den generøsitet, som Sven ejer, og Svens holdninger og argumenter har stillet store krav til mig, om at tænke mig om og tænke over det, han siger. Og vores Hovedbestyrelse har gang på gang valgt Sven til partiets EU-udvalg, så synspunkterne var repræsenteret. Respekt om Sven har der altid været, siger tidligere formand for Det radikale Venstre, Marianne Jelved.

Lave Broch: Stor inspiration

– Sven Skovmand er klippefast i sin EU-modstand og sin støtte for en bedre verden uden EU. Sven er desuden en optimist i troen på, at ledelsen i Det Radikale Venstre en dag skal indse, at EU står i vejen for radikale værdier og radikal. Det er også sikkert, at han aldrig giver op. Derfor er en han en stor inspiration for alle radikale EU-modstandere og EU-kritikere. Det er en glæde at arbejde sammen med ham, og han fortjener stor ros for hans ihærdige indsats gennem årene, siger Lave K. Broch, ordfører for Radikalt EU-kritisk Netværk.

PET: Skovmands modstand er ægte
Da PET-Kommissionens beretning udkom i 2009 kom det frem, at Politiets Efterretningstjeneste i 70’erne undersøgte en lille håndfuld af de mest fremtrædende EU-modstandere for at se om Folkebevægelsen var påvirket fra sovjettisk side.
“Hvad angår Skovmand er det Kommissionens vurdering, at han ikke var påvirkningsagent, og at han aldrig blev hvervet som sådan”, står i PET-Kommissionens beretning bind 10 på side 252.

Med andre ord: Svens EU-modstand er hans egen…

Back To Top