fbpx Skip to content

Fredspris til EU vækker vrede

EU’s ledere smiler over uddelingen af Nobels Fredspris til EU, men det er ikke et smil, der smitter hos den norske befolkning.

Det skriver Kristeligt Dagblad i dag.

På dagen, hvor EU modtager fredsprisen, har der nemlig været store demonstrationer i Oslo. Det er nemlig ikke alle nordmænd, der er stolte af, den prestigefyldte fredspris skal gives til EU.

Politikere blev væk

Til overrækkende havde flere norske politikere på forhånd meldt afbud og kritiseret, at prisen skulle gå til EU. Komiteen, der valgte at give prisen til EU, manglede nemlig for første gang i mange år EU-kritikere, som den ellers plejer.

Den tidligere næstformand i Socialistisk Venstreparti og foreningen Nei til EU, Ågot Valle, var nemlig sygemeldt.

Folkebevægelsen i Norge

Uddelingen af prisen fik også Folkebevægelsen mod EU til at sende en bus til Oslo for at demonstrere.

Den norske EU-modstand er, modsat hvad komiteen håbede, bare vokset siden det blev offentliggjort, at EU skulle have Nobels Fredspris.

Kristeligt Dagblad skriver, at foreningen Nei til EU den sidste måned har fået over 1000 nye medlemmer, og søndag var foreningen så på gaden i et fakkeloptog mod overrækkelsen.

Lever ikke op til krav fra Nobel

Da Alfred Nobel døde i 1896 efterlod han sig tre krav til fredsprisvinderne i sit testamente.

1. Modtageren skulle enten have virket for afskaffelse eller mindskelse af hære
2. Dannelse af fredskongresser
3. Virket mest eller bedst for folkets forbrødring

Det er især det tredje punkt, der har vakt debat i forbindelse med Barack Obamas pris i 2009 og nu EU’s i 2012.

Nødhjælp: En hån

De syv millioner norske kroner, der følger med fredsprisen, skal ifølge EU-lederne bruges på uddannelsesprojekter i tredjeverdenslande, men den norske nødhjælpsorganisation Plan Norge er ikke imponerede.

– EU har lagt op til at mindske hjælpen med 10-11 procent i løbet af de næste år. Det harmonerer meget dårligt med, at unionen modtager fredsprisen, og det står i stærk kontrast til, hvor vigtigt vi ved, at udviklingshjælp er for at bevare og styrke freden i fattige regioner, siger Plan Norge.

Back To Top