fbpx Skip to content

Eurokrise: Konflikt om lånevilkår

EU’s ledere har forberedt sig på at mødes inden for 48 timer for at løse krisen i eurozonen, der især omhandler den græske økonomi og vilkårene for endnu en lånepakke til Grækenland.
Landene har dog forskellige standpunkter, når det kommer til håndteringen af krisen: IMF og Tyskland presser på for flere privatiseringer i Grækenland, som vilkår for en ny lånepakke.
Et krav, der dog ikke er populært i den græske befolkning, hvor de seneste privatiseringer og salg af statslig ejendom har udløst masseprotester.

En talsperson for Tyskland har i onsdags meldt ud, at der ikke er nogen konkrete planer for at afholde et ekstraordinært møde blandt EU-lederne.
Denne holdning deles ikke af Frankrig og EU-kommissæren for økonomiske og monetære affærer, Olli Rehn – begge ønsker at få aftalt vilkårene for en ekstra lånepakke hurtigst muligt.
Hvorfor den tyske regering ikke efterlyser et møde blandt EU-lederne, hersker der ikke sikkerhed om, men i internetavisen euobserver.com påpeger analytikere i dag, at et krisemøde kan svække tilliden til euroen yderligere.

Euroen er i forvejen hårdt ramt af problemer. Foruden den italienske statsgæld, der ligger på 120 procent – samt at Italiens største bank af mange forventes at dumpe EU-stresstesten i morgen – er den spanske økonomi også blevet ramt at usikre fremtidsudsigter.
Med 21 procent har Spanien har stadig EU’s højeste arbejdsløshed.
Yderligere havde landet et offentligt budgetunderskud på 9,2 procent af landets BNP i 2010. Derfor ventes store nedskæringer i Spaniens 2012-budget, som Spaniens parlament netop har godkendt førsteudkastet til.

Det store spørgsmål er dog hvilken medicin der er den rigtige, for at få eurolandenes økonomier i gang igen. Indtil videre har befolkningerne i eurozonens lande mærket alle bivirkningerne, men ingen af landenes økonomier er blevet kureret.

Tidligere Nyt fra EU-Fronten:

Italiens katastrofekurs kan ændre krisemekanismen (12.07.11)

Mere information:

euobserver.com: EU in discord over extraordinary eurozone summit (14.07.11)

Back To Top