fbpx skip to Main Content

Holland truede med udtræden af eurozonen

FAGLIGT.EU: [uddrag] Et forslag om reformkontrakter mellem landene i eurozonen fik for to år siden den hollandske statsminister, Mark Rutte, så højt op i det røde felt, at han ifølge dagbladet De Volkskrant truede med at forlade eurozonen. Holland var i forvejen stærkt imod tanker om, at de mere økonomisk velrustede lande i det økonomiske samarbejde støttede, at forgældede lande kom af med noget af deres statsgæld.

Van Rutte var ikke den eneste leder af landene i eurozonen, der var imod forslaget, der blev skrinlagt. Men Mark Rutte tordnede i den grad mod forslaget om reformkontrakter, at det kunne opfattes som en egentlig trussel om at forlade eurozonen.

Formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, siger ifølge Reuters til bladet, at Holland var stærkt imod en sådan reformkontrakt, og ikke det eneste land.
– Jeg var meget overrasket over omfanget af modstanden, siger Herman Van Rompuy.
Han opfattede dog ikke den hollandske trussel som en egentlig trussel, men intet andet land gik så langt som Holland i kritikken.
– Det var et stærkt statement om kontrakterne, som jeg var nødt til at tage meget alvorligt, siger Van Rompuy.

”Stadigt tættere samarbejde” til debat

Der er en udbredt euroskepsis i Holland, og den præger debatten frem til valget til Europa-Parlamentet. Lederen af den hollandske nationalbank, Klaas Knot, sagde i marts i et tv-indslag, at banken havde udarbejdet flere planer for, hvordan der skulle reageres, hvis eurozonen brød sammen, da krisen var på sit højdepunkt i 2012.

(…)


Læs mere på LO & FTFs EU-portal – klik her!

Back To Top