fbpx skip to Main Content

Lammet af protester mod EU-nedskæringer

Mandag tog den militante fagforening PAME forskud på dagens græske masseaktioner, da organisationens aktivister indtog de historiske ruiner Akropolis og hejst bannere op i protest. Og i dag – tirsdag – er havne, lufthavne, jernbaner og busser strejkeramt. Læger, skuespillere og ansatte i store dele af den offentlige service og infrastruktur har nedlagt arbejdet. De ansatte i Athens metro arbejder ”“ men kun for at folk kan komme til demonstrationer. 5000 betjente er udkommanderet og har taget tåregas i brug mod demonstranter.

Grækenland er lammet af 48 timers generalstrejke tirsdag og onsdag, hvor landets parlament skal behandle regeringens forslag om omfattende nedskæringer for 28,6 millioner euro (215 milliarder kroner frem til 2015. EU og IMF har betinget sig, at parlamentet vedtager nedskæringerne for at Grækenland kan få en ny lånepakke til betaling af landets gældsposter til især tyske og franske banker. Grækenland fik også lånepakker af EU med krav om nedskæringer sidste år, hvor fagbevægelsen ligeledes reagerede med generalstrejker og masseaktioner.

– Der er tale om lån, der skal bruges til at betale dyrt forrentede gældsposter til banker i ikke mindst Tyskland og Frankrig, som åbenlyst har spekuleret i og tjent på den græske tragedie. Lånet gavner ikke den græske befolkning, der tværtimod skal betale dyrt med de sparekrav og forringelser, som EU har betinget sig, udtalte MEP Søren Søndergaard, da EU-topmødet vedtog den nye lånepakke i sidste uge.

Grækenlands statsminuster George Papandreou mener ikke, at der er noget alternativ. Vedtages nedskæringerne ikke, vil landet gå statsbankerot, vurderer den socialdemokratiske, græske statsleder. Mange økonomer frygter, at det vil udløse en ny global finanskrise.

Folkebevægelsen mod EU's Landssekretariat

Adresse:

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

Åbnings- og telefontider:

Tirsdage, onsdage og torsdage:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandage og fredage:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmeld dig vores digitale nyhedsbrev

Back To Top