fbpx skip to Main Content

Landsretdom sætter fokus på kædeansvar

Under overenskomstforhandlingerne i foråret krævede fagbevægelsen i byggefagene indførelsen af kædeansvar, så en hovedentreprenør også garanterer for løn og arbejdsforhold for ansatte hos underentreprenører. Det blev afvist af arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri.
“Et af de fremmeste argumenter er, at vi simpelthen ikke mener, at det er lovligt, hvis vi ser på både den danske konkurrenceret og på EU-retten. Så mener vi ikke, det har været muligt for os at indgå en overenskomst på noget grundlag, som ikke følger dansk ret”, forklarede direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen dengang.

Østre Landsret har netop fældet en dom om en fem år gammel arbejdsulykkke, hvor en malersvend hos en underentreprenør faldt ned fra en stige, der ikke var forsvarligt fastgjort. Han fik en skulderskade og måtte opgive at være maler. Landsrettens dom afklarer nu, hvem de har ansvaret. Dommerne siger enstemmigt, at hovedentreprenøren havde ansvaret.

Sæt turbo på krav om kædeansvar!
– Dommen taler for en klar støtte til fagbevægelsens synspunkt om, at der ikke er noget juridisk til hinder for indførelse af kædeansvar. Også af den grund betragter vi landsrettens afgørelse som meget betydningsfuld, og det giver os anledning til at sætte turbo på kravet om indførelse af kædeansvar i byggeriet som helhed, siger formanden for Malernes Fagforening Bo Rosschou på Byggefagenes Samvirkes hjemmeside.

Læs hos Byggefagenes Samvirke – klik her!

Back To Top