fbpx skip to Main Content

Letland søger om optagelse i euroen

Den lettiske befolkning ønsker ikke euroen indført. De sidste mange meningsmålinger har vist stort flertal imod. Og analysevirksomheden TNS’ seneste måling fra december viser, at 66 pct. nej, hvilket dog er lidt mindre end i oktober, hvor 71 pct. sagde nej.

Men Letlands regering vil gerne have euroen. Den besluttede mandag at indgive ansøgning om at komme med i eurosamarbejdet, så det kan afskaffe landets egen valuta ”“ den lettiske lat ”“ med EU’s euro.

”I dag er en dag, som vil gå ind i Letlands historie”, siger finansminister Andris Vilks, som underskrev anmodningen sammen med premierminister Valdis Dombrovskis og landets centralbankchef, Ilmars Rimsevics.

EU-Kommissionen og EU’s centralbank ECB skal anbefale optagelsen, inden eurolandenes regeringer får lov til at stemme om det. Finansministrene i EU ventes at træffe en endelig beslutning i juli.

Underskrifter for folkeafstemning

Letlands befolkning ser indtil videre ikke ud til at få lov til at stemme om det. Det har regeringen og et flertal i landets parlament, Saeimaen, hidtil afvist. Så sent som 1. februar afviste Letlands centrale valgkommission en folkeafstemning om euroen. Og få dage efter stemte 52 parlamentsmedlemmer ja til forslaget om ansøgningen, mens 40 stemte nej.

Parlamentsmedlem for Unionen af Grønne og Landmænd Iveta Grigule forsøger at få 34 parlamentsmedlemmer til at underskrive en appel til landets præsident om at sende ansøgningen til folkeafstemning. Lykkes det ikke, vil hun gå i spidsen for indsamling af 30.000 underskrifter for kravet om euro-afstemning.

Støtte fra forfatningsdomstolsformand

Formanden for Letlands forfatningsdomstol Gunars Kutris er på linie med Grigule.

”Tager man alle juridiske aspekter i betragtning, så har landet krav på en folkeafstemning om tilslutningen til euroen”, sagde Kutris i november i den lettiske avis Dienas Bizness.
Han mener, at der bør afholdes en vejledende folkeafstemning som den svenske i 2003 i forbindelse med kommunalvalget i Letland i juni i år.

”En folkeafstemning kan organiseres for de samme penge. Et ekstra stykke papir, men spørgsmålet er kun, om der er et ønske om at gøre det”, sagde han til lettisk TV3 i december.

Også nej-flertal i Litauen

I nabolandet Litauen, hvor landets regering vil forsøge at blive medlem af euroen i 2015, viste en måling foretaget i januar af analysevirksomheden Baltijos Tyrimai, at 57 pct. siger nej til euroen, som kun 32 pct. ønsker.

Back To Top