fbpx skip to Main Content

EU bremser klimakampagne

Den svenske fødevaremyndighed ”“ Livsmedelverket ”“ havde planlagt en kampagne for ”miljøsmarte madvalg”, hvor et væsentligt budskab var, at ”nærproduceret” mad er godt for klimaet. Det har EU-Kommissionen forbudt dem at gøre. I stedet vil Livsmedelverket nu ændre formuleringerne, så folk skal tænke over transporten af fødevarerne.

– Det er tankevækkende, at EU vil svække en national kampagne for klimavenlige fødevarer forud for det internationale klimatopmøde, udtaler Ditte Staun, som er Ditte Staun, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– Det er godt, at Livsmedelverket forsøger, at bevare budskabet. Men det svækker kampagnen, når man ikke må kalde en spade for en spade. Den svenske regering burde komme den oprindelige kampagne til undsætning og afvise Kommissionens forringelser.

– ”Nærproduceret” betyder ikke nødvendigvis kun svensk. Det kan formentligt være fornuftigt for svenskere i det sydlige Sverige at købe dansk, i det nordlige Sverige at købe finsk og i det vestlige Sverige at købe norsk. Det handler ikke om nationalisme, men om sund fornuft.

I marts 2009 opfordrer regeringen Livsmedelvirket til styrke indsatsen for klimaet på fødevareområdet. Derfor udarbejder Livsmedelverket et udkast til indhold i en kampagne for ”miljösmarta matval” (miljøsmarte madvalg), som sendes til høring i EU-Kommissionen den 15. maj.
EU-Kommissionen reagerer ved bl.a. at kræve alle udtryk i retning af ”nærproduceret” fjernet og sætter en frist for ændringerne til 26. november, hvis kampagnen skal godkendes. Livsmedelverket sender i sidste uge – den 17. november uge ”“ en revideret udgave til Kommissionen…

Ønsker I yderligere oplysninger, kan I kontakte:
Ditte Staun, talsperson for Folkebevægelsen mod EU, på mobiltelefon 25 60 62 33 / e-mail: ditte@folkebevaegelsen.dk
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 20 16 65 67 /[ ib@folkebevaegelsen.dk
->mailto:]

Læs mere på…
Folkebevægelsens hjemmeside ”“ klik her!
Livsmedelsverkets hjemmeside – klik her!

Back To Top