fbpx skip to Main Content

EU gør grin med ulandene og klimaet

I dag vedtog topmødet i Bruxelles, at EU i perioden 2010-12 kun er villige til at understøtte ulandenes kamp mod klimaforandringerne med op til 50 milliarder kroner om året.

Dette beløb er meget langt fra det, som andre mener, er nødvendigt. Den Afrikanske Union har krævet 350 milliarder kroner om året, og samlet set har ulandene, ifølge Greenpeace og Oxfam International behov for, at de rige lande leverer et beløb op til 820 milliarder kroner om året udover den normale bistand. Dette skyldes, at det første og fremmest er ulandene som lider under konsekvenserne af den C02-udledning, som de kun i meget begrænset omfang har bidraget til.

– EU’s udspil er en bombe under klimatopmødet til december, udtaler Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

– Beløbet er latterligt lille, og det skal tilsyneladende være frivilligt for EU-lande at bidrage til denne pulje. Dermed er der ingen reel garanti for, at pengene faktisk bliver leveret, siger Søren Søndergaard, der er chokeret over, at topmødeerklæringen heller ikke udelukker at klima-pengene blot bliver taget fra den normale udviklingsbistand.

– Igen og igen hører vi fra EU selv, at EU er en leder i kampen mod klimaforandringerne, men så burde EU selv forpligte sig til at støtte ulandene med mindst de 260 milliarder kroner om året frem til 2020, som miljøorganisationerne har anbefalet.

Ønsker I yderligere oplysninger, kan I kontakte:
Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 40 45 38 49 / soren@folkebevaegelsen.dk
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk

Læs EU-topmødets konklusioner:

Læs særligt paragraf 17. Det eneste, EU har sagt, man er parat til at levere penge til, er startpuljen 2010-2012. Men i Rådskonklusionerne står der, at EU’s andel afhænger af udfaldet af klimatopmødet til december. Der er dermed intet, der binder EU til faktisk at levere pengene.
Læs mere på bl.a.:

Greenpeace’s hjemmeside – klik her!
Mellemfolkeligt Samvirkes hjemmeside – klik her!
ActionAids hjemmeside – klik her!
Oxfam’s hjemmeside – klik her!
Det svenske EU-formandskabs hjemmeside – klik her!
Rådets hjemmeside – klik her!

Og læs mere på Folkebevægelsens og Søren Søndergaards hjemmesider ”“ [www.folkebevaegelsen.dk
->https://www.folkebevaegelsen.dk] og www.sorensondergaard.dk

Folkebevægelsen mod EU's Landssekretariat

Adresse:

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

Åbnings- og telefontider:

Tirsdage, onsdage og torsdage:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandage og fredage:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmeld dig vores digitale nyhedsbrev

Back To Top