fbpx skip to Main Content

EU-kommissionen: Flere penge til en mindre union

EU-kommissionens ønsker, at EU skal have ”et større budget til en mindre, mere ambitiøs union” på trods af Storbritanniens exit i 2019. Kommissionen foreslår et samlet EU-budget på omtrent 1.279 billioner euro i perioden 2021-2027.

EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker ønsker at medlemslandene skal betale markant mere i bidrag til EU efter Brexit. (Arkivfoto: EPP / WikiMedia Commons.)

EU-kommissionen foreslår, at EU’s budget skal være på omtrent 1.279 trillioner euro i perioden 2021-2017. Forslaget blev fremlagt af kommissionsformand Jean-Claude Juncker og budgetkommissær Günther Oettinger over for EU-Parlamentet onsdag 5. september. Det skriver webmediet Politico.

Forslaget vil medføre et større budget, selvom EU komme til at mangle omtrent 13 milliarder euro om året efter Storbritanniens udtræden i 2019, idet Storbritannien har været nettobridragyder i EU.

De resterende 27 EU-lande skal ifølge EU-kommissionens plan både dække Storbritanniens bidrag, samt betale regningen for at hæve EU’s budget med 1.114 procent af meldemslandenes BNP.

Rina Ronja Kari, der sidder i EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, har ved gentagne lejligheder kritiseret EU-kommissionens ønsker om et øget budget til en mindre union.

”Det virker helt forrykt, at EU nu vil afkræve medlemslandene og skatteborgerne endnu flere penge. Man burde forholde sig til virkeligheden efter Brexit og sænke EU’s budget,” siger Rina Ronja Kari.

Forslag kan slå revner i splittet EU

Ifølge Politico har EU-kommissionen lagt op til, at velhavende nordlige lande som Holland og Danmark skulle betale en større bid af kagen, mens sydeuropæiske lande ville få flere midler til grænsekontrol. Polen og Ungarn vil derimod blive straffet ved at få færre midler.

Medicinalindustrien kan se frem til flere forskningsmidler, mens der er lagt op til en omlægning af landbrugsstøtten, hvilket vil kunne koste danske landmænd op mod 250 mio. kr. om året.

EU’s nye budget for 2021-2027 skal godkendes af samtlige 27 EU-medlemslande før det kan blive godkendt, og der er risiko for at EU-kommissionens forslag kan slå dybere revner i et forvejen splittet EU.

Danmark skal betale to mia. kroner ekstra

Eftersom Danmark er nettobidragyder til EU, så vil en stigning i medlemsbidraget på 1,114 procent medføre en stigning på ca. 2 mia. kr. årligt. I forvejen betaler Danmark ca. 18-20 mia. kroner om året til Bruxelles, hvoraf ca.10 mia. kroner kommer tilbage som EU-tilskud.

Den danske regering meddelte tidligere på året, at den er uenig med EU-Kommissionen og at den afviser ønskerne om et større EU-budget og et øget medlemsbidrag.

”Heldigvis lader den danske regering og de fleste andre danske partier til at modsætte sig EU-Kommissionens vanvittige budget-ønsker. Vi må holde dem fast på denne position, når forhandlingerne starter. De danske vælgere skal ikke betale en krone mere. Juncker og EU-kommissionen må simpelthen stoppes,” siger Kari.

Folkebevægelsen mod EU's Landssekretariat

Adresse:

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

Åbnings- og telefontider:

Tirsdage, onsdage og torsdage:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandage og fredage:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmeld dig vores digitale nyhedsbrev

Back To Top