fbpx skip to Main Content

Krav om klimabistand beskåret efter pres fra EU?

EUOBSERVER.COM: [ uddrag ] De afrikanske lande har tilsyneladende foretaget en kraftig nedtrapning af deres krav om midler fra rige lande til at håndtere klimaforandringerne til gengæld for sikkerhed for, at de lovede midler rent faktisk vil blive leveret og for retten til at få indflydelse på, hvordan pengene bliver forvaltet.

Den manøvre kan føre til gennembrud for en aftale på FN’s klimatopmøde i København, da spørgsmålet om klimabistand har været en af de største anstødssten i samtalerne. Men nogle regeringsledere i udviklingslande har anklaget Den Afrikanske Union for at sælge ud. G77 beskylder EU for at være den egentlige ophavsmand til tilbuddet, og for at EU ønsker at se en “destruktion af Afrika.”

I henhold til et forslag fremlagt på topmødet af Etiopiens premierminister og formand for den afrikanske gruppe af nationer på konferencen Meles Zenawi, vil Afrika opgive sit argument om, at de offentlige midler fra det globale nord skal være mange hundrede milliarder om året.

Zenawis tekst, der formelt blev annonceret på et pressemøde sammen med Europa-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, og den svenske statsminister Fredrik Reinfeldt, opfordrer til en blanding af både offentlige og private kontanter svarende til 100 milliarder dollars om året.

De afrikanske lande har hidtil krævet 400 milliarder dollars i offentlige midler årligt til at betale for tilpasningen til virkningerne af klimaændringer og hjælpe landene med at bevæge sig i en grøn udvikling retning ”“ hvilket svarer til én procent af de industrialiserede landes BNP.

Chefforhandler for G77-blokkens 130 udviklingslande Lumumba Di-Aping beskylder Zenawi for at give efter for de rige landes pres og især Den Europæiske Union, som han beskylder for at være bagmanden.

“Meles [Zenawi] enig med EU-perspektiv og EU-perspektiv accepterer ødelæggelse af et helt kontinent samt dusinvis af andre stater,” sagde han til EUobserver. “EU’s meget moralske fundament er stærkt tvivlsom, fordi hun accepterer, at en stor del af den menneskelige familie skal lide, for hende at fortsætte med at trives og blomstre.”

Han forudsagde andre afrikanske nationer vil afvise forslaget. “Den Afrikanske Union har ikke accepteret dette. Meles er ikke ophavsmand til dette forslag, det er EU sammen med Storbritannien og Frankrig.”

….


Læs hele artiklen på EUobserver.com – klik her!
Læs mere om G77 – klik her!

Back To Top